Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΟΥΤΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλοπή σε βάρος της Αυτοδιοίκησης

- Η κυβέρνηση παρουσίασε το Πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας", το οποίο προβλέπει τις αναγκαστικές συνενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ' αυτό το πρόγραμμα προβλέπονται και κάποιες χρηματοδοτήσεις για τους προς συνένωση ΟΤΑ. Τις θεωρείτε ικανοποιητικές;

- Σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει συνενώσεις με... ξένα κόλλυβα. Προωθεί τις αναγκαστικές συνενώσεις χωρίς, ουσιαστικά, να δίνει δραχμή. Απλά, για να προωθήσει, δήθεν, την ανάπτυξη παίρνει κονδύλια από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους, τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και τα παρουσιάζει ως "οικονομικά κίνητρα" προς τις κοινότητες. Στην ουσία, αφαιρεί κονδύλια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο ένα μικρό κονδύλι δίνει επιπρόσθετα, μόλις 28 δισ., αλλά και αυτά αποτελούν δάνειο. Και επιπλέον, δίνει τα μισά κονδύλια για αναγκαστικές συνενώσεις από όσα θα έδινε σε ΟΤΑ που θα δέχονταν να συνενωθούν εθελοντικά, με βάση τις οικονομικές ενισχύσεις που προέβλεπαν παλαιότερες διατάξεις για εθελοντικές συνενώσεις. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά κλοπή σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

- Βέβαια. Από μια ανάγνωση του σχετικού Προγράμματος προκύπτει ότι οι πόροι για τη χρηματοδότηση των αναγκαστικών συνενώσεων, για την περίοδο 1997 - 2001, που ανέρχονται σε 266,750 δισεκατομμύρια δραχμές, προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία και αυτή αποτελεί μέρος των ΚΑΠ. Προέρχονται, δηλαδή, από τους πόρους της ΤΑ, που αναγκαστικά δίνονται και σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για επιπλέον πόρους, αλλά για χρήματα που έτσι κι αλλιώς δίνονται στους ΟΤΑ. Και πρέπει να σημειωθεί πως οι ΚΑΠ μαζί με τη ΣΑΤΑ ανέρχονται για φέτος σε περίπου 343 δισ. Αρα, αντιστοιχούν σε κάθε δημότη της χώρας περίπου 33 χιλιάδες δραχμές. Επιπλέον, οι 5.318 κοινότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν και το "επίκεντρο" των συνενώσεων, έχουν, σύμφωνα με το ίδιο το Πρόγραμμα, πληθυσμό 3.151.737 κατοίκους. Αρα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών θα έπρεπε να λάβουν ως ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 105 δισ. Με βάση, τώρα, τις παλαιότερες διατάξεις που προέβλεπαν και τα οικονομικά κίνητρα για τις εθελοντικές συνενώσεις, οι κοινότητες που θα συνενώνονταν σε εθελοντική βάση θα έπαιρναν τα διπλάσια ποσά από όσα δικαιούνται βάσει των κατανομών των ΚΑΠ. Επομένως, θα έπρεπε να πάρουν 210 δισ. Και η κυβέρνηση έρχεται τώρα να ισχυριστεί ότι θα "ενισχύσει" τους ΟΤΑ για τις αναγκαστικές συνενώσεις δίνοντας μερικά δισ. επιπλέον. Και δεν είναι μόνον αυτά.

- Τι εννοείτε; Υπάρχει και συνέχεια;

- Δυστυχώς ναι. Οπως αναφέρει το ίδιο το Πρόγραμμα, που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, το ποσό που θα διατεθεί από τους ΚΑΠ ως οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ, που θα προκύψουν από τις συνενώσεις, αντιστοιχεί στα 2/3 της αναμενόμενης ετήσιας αύξησης των πόρων αυτών, η οποία όπως εκτιμά η ίδια η κυβέρνηση κυμαίνεται στο 15% του ετήσιου συνολικού ποσού τους. Οι ΚΑΠ προέρχονται κυρίως από το 20% των εσόδων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 50% των εσόδων των τελών κυκλοφορίας. Επομένως, η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα έσοδα από τους φόρους αυτούς θα αυξηθούν και από αυτή την αύξηση θα καλύψει τις χρηματοδοτήσεις που υπόσχεται. Αρα, αφαιρεί από την ΤΑ τα 2/3 της αύξησης των εσόδων της για την περίοδο 1997 - 2001. Συν το γεγονός ότι από τα τέλη κυκλοφορίας παρακρατά το 25% για φέτος και τον επόμενο χρόνο, ως "εισφορά της ΤΑ στο δύσκολο δρόμο προς τη σύγκλιση". Ολα αυτά αναδεικνύουν το μέγεθος της κλοπής σε βάρος του θεσμού και πρέπει να προκαλέσουν την αντίδραση των αιρετών στα σχέδια της κυβέρνησης.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ