Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένει τοκογλυφικά η ΑΤΕ

Ψευτομειώσεις στα επιτόκια και ψευτοκίνητρα για νέους αγρότες ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της τράπεζας

Να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών επιχείρησε χτες η διοίκηση της ΑΤΕ, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου, μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων της τράπεζας κατά από 0,5-2 μονάδες και ευνοϊκά δάνεια... για τους νέους αγρότες.

Ο διοικητής της ΑΤΕ, Χρ. Παπαθανασίου, μια μέρα πριν την έναρξη της περιοδείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, έσπευσε να ανακοινώσει "φτηνά" δάνεια για τους αγρότες, ώστε να έχει κάτι να πει και ο πρωθυπουργός στο θεσσαλικό κάμπο. Οπως είπε ο διοικητής της ΑΤΕ, τα νέα επιτόκια χορηγήσεων της τράπεζας που ισχύουν από αύριο είναι μειωμένα κατά μια εκατοστιαία μονάδα για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια και τα κεφάλαια κίνησης, κατά δύο μονάδες για τα λοιπά επενδυτικά δάνεια και κατά μισή μονάδα για τα καλλιεργητικά δάνεια. Οσον αφορά τα καλλιεργητικά δάνεια, η ΑΤΕ θα δανείζει με 15,5% τους "συνεπείς" συνεταιρισμένους αγρότες και 16,5%τους μεμονωμένους - μένει βέβαια να διευκρινιστεί ποιους εννοεί "συνεπείς" αγρότες η τράπεζα, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγροτών βουλιάζει στα χρέη - ενώ το κανονικό επιτόκιο είναι 17,5% και 18,5% αντίστοιχα. Επίσης, τα μεσοπρόθεσμα δάνεια θα έχουν επιτόκια 17% για τους αγρότες, ενώ το ίδιο επιτόκιο ισχύει και για τα κεφάλαια κίνησης των ΑΣΟ.

Παρά όμως την υποτιθέμενη μείωση που ανακοίνωσε η διοίκηση της ΑΤΕ τα επιτοκία εξακολουθούν να παραμένουν τοκογλυφικά για τους αγρότες, αφού είναι 10 μονάδες πάνω από τον τιμάριθμο και διπλάσια από τα επιτόκια καταθέσεων που δίνει η ΑΤΕ.

Οσον αφορά τους νέους αγρότες, ο διοικητής της ΑΤΕ ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα παρέχει επενδυτικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 12% και 13% για τρία χρόνια και στη συνέχεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Μόνο όμως που εδώ τίθεται το ερώτημα για ποιους νέους αγρότες μιλάει η κυβέρνηση και σε τι καλλιέργειες θα πάνε, μετά τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ