Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινός ο δρόμος

Εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στη Φιλοσοφική Σχολή

Η ανάγκη να συνδεθούν μεταξύ τους οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα στη βάση των κοινών αιτιών που τους προκαλούν, τονίστηκε κατά τη χτεσινή εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν μεταφέροντας την εμπειρία τους από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο Δήμος Σταματελάτος,στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής των καθηγητών και ο Παναγιώτης Σοφός,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

"Παρόλο που έχουμε ζήσει ξανά απεργίες των εκπαιδευτικών, αυτή η απεργιακή κινητοποίηση έχει κάτι το καινούριο και ποιοτικά αναβαθμισμένο στοιχείο", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Σταματελάτος, τονίζοντας ότι από αυτόν τον απεργιακό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αναδειχτεί συνολικά το πρόβλημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Ο Δ. Σταματελάτος έκανε αναφορά στα αιτήματα του κλάδου των καθηγητών, για τη δίκαιη αξίωσή τους να μπορούν να ζουν από το μισθό τους, να γίνουν μαζικοί διορισμοί μονίμων καθηγητών από την επετηρίδα, σταματώντας επιτέλους η κυβέρνηση να προσλαμβάνει έκτακτους και ωρομίσθιους καθηγητές που δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη και να ενταχθεί η κατάρτιση και επαγγελματική ειδίκευση στο Λύκειο, μέσω της ίδρυσης ενός Ενιαίου Τύπου Λυκείου.

"Αρχίζει και γίνεται συνείδηση στους εκπαιδευτικούς, είπε ο Δ. Σταματελάτος, ότι αν δε συσπειρωθούν μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και το εργατικό κίνημα δε θα μπορέσει ο αγώνας τους να βρει διέξοδο.Οι καθηγητές, συνέχισε, μπορεί να μπήκαν μπροστά στον αγώνα αυτό λόγω της θέσης τους μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και οι μαθητές, εσείς οι φοιτητές, οι γονείς, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν σ' αυτό το κίνημα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει αγώνας όλων όσοι βιώνουν σήμερα την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης".

Τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τον απεργιακό αγώνα των καθηγητών, αλλά και από τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν από αγρότες, ναυτεργάτες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα, υπογράμμισε ο Π. Σοφός στην ομιλία του. Οι αγώνες αυτοί, είπε ο Π. Σοφός, που είδαμε να αναπτύσσονται από τη βάση των κλάδων, κατάφεραν ή να παρασύρουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ή - όταν αυτές έρχονταν σε αντίθεση με τη θέληση της βάσης - να τις απομονώσουν (βλ. ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ). Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο, ήταν ότι σε πλατιές μάζες αρχίζει να γίνεται κατανοητό πως τα προβλήματα σε κάθε κλάδο ξεχωριστά προκύπτουν από το ίδιο κέντρο, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, αυτήν την "ιερή συμμαχία" του διεθνούς κεφαλαίου που έχει βάλει στο στόχαστρό της κάθε λαϊκή κατάκτηση.

Ο Π. Σοφός πρόσθεσε ακόμη, ότι αυτές οι κινητοποιήσεις διέψευσαν όσους μιλούσαν για το τέλος των κοινωνικών αγώνων, το τέλος της ταξικής πάλης, ενώ υπογράμμισε και αυτός την ανάγκη να βρουν κοινό δρόμο το κίνημα παιδείας και το εργατικό κίνημα, αφού το ζήτημα "παιδεία" είναι παλλαϊκό ζήτημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εκπαιδευτικοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους (2006-10-31 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα δάσκαλοι-καθηγητές (1998-04-03 00:00:00.0)
Ανάγκη έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης (1997-03-14 00:00:00.0)
Εκτακτη απεργιακή συγκέντρωση σήμερα (1997-03-07 00:00:00.0)
Δε σκύβουν το κεφάλι (1997-02-27 00:00:00.0)
Στην ενότητα η δύναμη (1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ