Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλογικότητα στην αποθεραπεία των τοξικο-εξαρτημένων

Η εκπαίδευση όσων θεραπεύουν ουσιοεξαρτώμενα άτομα, στη λογική της συλλογικότητας, είναι μέτρο για να αυξηθεί η ηθική ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τις εργασίες της χτεσινής επιστημονικής ημερίδας, με θέμα "ο ρόλος του επαγγελματία στο πεδίο της ουσιοεξάρτησης". Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη των δραστηριοτήτων του ελληνικού τμήματος του Σωματείου Ευρωπαίων Επαγγελματιών Λειτουργών στον Τομέα της Ουσιοεξάρτησης (ITACA).

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας χαιρέτισε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης,ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται διαρκής προσπάθεια από εξειδικευμένους επιστήμονες, καθώς "το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η πολιτεία".

Η ψυχίατρος και διευθύντρια στο περίπτερο "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, Κ. Μάτσα,τόνισε ότι η προσέγγιση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης πρέπει να είναι πολυεστιακή. Σημείωσε ότι το ερώτημα "αν υπάρχει θεραπεία" μπορεί να απαντηθεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις: Αν υπάρχουν πολλά προγράμματα, πολλών τύπων. Αν θέλει πραγματικά ο ίδιος ο τοξικομανής να απεξαρτηθεί. Αν υπάρχει το οικογενειακό πλαίσιο που θα τον στηρίξει στην απόφασή του. "Καμία θεραπευτική στρατηγική δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχει θεραπευτικό πλαίσιο, ενώ απαιτείται και η ύπαρξη ομάδας θεραπευτών", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στόχος του σωματείου είναι να αποτελέσει το πεδίο διαλόγου για την ολόπλευρη επιστημονική προσέγγιση του θέματος των εξαρτήσεων σε επίπεδο εθνικό και ευρωπαϊκό και να αναπτύξει τον προβληματισμό σχετικά με τις επιλογές και την ανάπτυξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ