Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία απέρριψε την αγωνιστική πρόταση της ΔΑΣ

Δυναμική παρέμβαση εκπροσώπων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίοι έκαναν καθαρό πως οι καρεκλοκένταυροι, που πουλάνε εν ψυχρώ κατακτήσεις ενός αιώνα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων

Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, μπροστά στην αντεργατική επίθεση, η οποία ξεδιπλώνεται από κυβέρνηση και εργοδοσία, που απαιτούν, ουσιαστικά, την παράδοση «άνευ όρων» των εργαζομένων και την κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης, μπαίνει ο πυρήνας των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα. Στην κλίνη του εκσυγχρονιστή Προκρούστη, κυβέρνηση και εργοδοσία βάζουν την πλήρη απασχόληση, την πλήρη αμοιβή, το πλήρες συγκεκριμένο 7ωρο ή 8ωρο, την πλήρη σύνταξη, τις συλλογικές συμβάσεις, τα όρια απολύσεων, τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Και ενώ οι αντιδράσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας φουντώνουν, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη γνωστή τακτική της παραπλάνησης και των «αντιδράσεων» στα λόγια, επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο ενός «διαλόγου», που μόνο στόχο έχει τον ευνουχισμό των αντιδράσεων και την εξασφάλιση άλλοθι δημοκρατικότητας στην κυβέρνηση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») απέρριψε την αγωνιστική πρόταση της ΔΑΣ και ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των ελιγμών, επί της ουσίας, αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση και τις επιδιώξεις της, ενώ, ταυτόχρονα, με κορόνες «αντιδράσεων», προσπαθεί να βάλει στο περιθώριο την ίδια την εργατική τάξη, η οποία καλείται και πάλι να πληρώσει το ...μάρμαρο αυτού του «διαλόγου».

Και στη χτεσινή συνεδρίαση, ξεχώρισαν οι δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια, οι δυνάμεις εκείνες που με συνέπεια και ταξικό προσανατολισμό ζήτησαν την κατηγορηματική απόρριψη των κυβερνητικών σχεδίων και την οργάνωση των αγώνων και, από την άλλη, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, που ψάχνουν για άλλοθι για να πάνε στο «διάλογο» - αυτοκτονία.

Στις ξεκάθαρες προτάσεις της ΔΑΣ: Ν' απορριφθούν συνολικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης, να μην πάρει μέρος η ΓΣΕΕ, με κανένα τρόπο, σε κανενός είδους «διάλογο» και να κηρύξει την Τρίτη, 25 Ιούλη, 24ωρη πανελλαδική απεργία, η πλειοψηφία, όχι μόνο τις απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά δήλωσε και διατεθειμένη να πάει σε ένα «διάλογο» για την απασχόληση..!

Σε ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ για τα μάτια του κόσμου «απορρίπτει τα 5 σημεία της κυβερνητικής πρότασης», παράλληλα, σταθερά στο δρόμο της συναίνεσης και της παγίδευσης της εργατικής τάξης, περιγράφει τα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στην ατζέντα αυτού του «διαλόγου» και είναι: Το θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί με το νόμο 2639/98, η απορρόφηση κονδυλίων του Β` ΚΠΣ, ολοκληρωμένες μεταναστευτικές πολιτικές, ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα της οικονομίας, ο αναπτυξιακός νόμος και η επίδρασή του στην απασχόληση, οι διαρθρωτικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα της οικονομίας και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πρόταση για το 35ωρο. Κατά τ' άλλα, για να «προλάβει» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, ανακοινώνει για την Πέμπτη διάβημα στα υπουργεία Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας και προετοιμασίες για «απεργιακές κινητοποιήσεις... όταν αυτές απαιτηθούν».

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΣ, στηλιτεύοντας τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που μπροστά σε μια τέτοια θυελλώδη επέλαση δεν κάνει τίποτα. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε την ανάγκη ανυποχώρητου αγώνα για την υπεράσπιση του οχτάωρου, της σύνταξης, της ασφάλισης, των μισθών και κάλεσε όσους θέλουν να παλέψουν, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

«Δε σας αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης»!

Στην έναρξη της συνεδρίασης της ΕΕ, πάνω από 30 συνδικαλιστές, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και σωματείων, έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας προς την πλειοψηφία της ΓΣΣΕ και κατήγγειλαν τη στάση της, υπογραμμίζοντας ότι «δεν της αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό των συνδικάτων και των εργαζομένων».

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΓΣΣΕ και τα μέλη της ΕΕ, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), κατήγγειλε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβερνητική επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας. Στην καταγγελία που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές στην ΕΕ σημείωναν ότι τα μέτρα αυτά: «Είναι μέτρα, που έχουν στόχο να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επιβάλουν την πλήρη κατάργηση του οχταώρου, να γενικεύσουν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση, να απαλλάξουν τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Οι στόχοι που υπαγορεύονται από το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές -ενταγμένοι στη διατηρησιμότητα της ΟΝΕ - είναι ολοφάνεροι. Μεγαλύτερη συγκέντρωση κερδών για το κεφάλαιο, μεγαλύτερη και χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Καταγγέλλουμε τη στάση που μέχρι τώρα ακολουθείτε απέναντι σ' αυτήν την άγρια και εφ' όλης της ύλης επίθεση. Με τη στάση σας - τονίζεται στην καταγγελία - συνειδητά βοηθήσατε την κυβέρνηση στα σχέδιά της. Βοηθήσατε πιο εύκολα αυτά να γίνουν νόμοι, να υλοποιούνται μέσα στους χώρους δουλιάς. Συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, στο οποίο είστε συμμέτοχοι.

Ο κοινωνικός διάλογος, στον οποίο συμμετείχατε, ήταν το κυβερνητικό και εργοδοτικό άλλοθι, για την επέλαση, που έχει συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή των εργαζομένων. Τώρα ετοιμάζεστε πάλι - μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» - για νέα άλλοθι, για νέους συμβιβασμούς και συνέχιση στο έγκλημα που συντελείται. Είστε υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη. Δε σας αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό των συνδικάτων και των εργαζομένων».

Η δυναμική παρέμβαση των συνδικαλιστών ενόχλησε σφόδρα την πλειοψηφία της ΕΕ, που φαίνεται ότι αισθάνεται άβολα, απ' αυτήν και μόνο την παρουσία εργαζομένων και εκπροσώπων σωματείων στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ανέλαβαν το ρόλο των υπερασπιστών της κυβερνητικής πολιτικής και της τακτικής της ΓΣΕΕ και καταφέρθηκαν κατά των διαμαρτυρόμενων συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ