Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία

Οργιάζει η οικονομική

εγκληματικότητα...

Ολο και δραματικότερες διαστάσεις εξακολουθούν να προσλαμβάνουν τα οικονομικά εγκλήματα στη Ρωσία. Μόνο ο αριθμός των εγκλημάτων, που σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα 1995-'96, αυξήθηκε κατά 12,5%, φθάνοντας έτσι τις 800.000 περίπου. Σύμφωνα με μια έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα, το 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος συντελείται στην παραοικονομία. Εντονα ανήσυχο το υπουργείο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η ρωσική οικονομία θα ήταν δυνατό να μετατραπεί σε έναν πραγματικό κίνδυνο για την ίδια την ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα πάντα με την παραπάνω έκθεση, κάθε δεύτερο οικονομικό έγκλημα που αποκαλύπτεται, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για περίπτωση κλοπής. Πριν απ' όλα, όμως, τα εγκλήματα και η διαφθορά επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται όλο και περισσότερο στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων του κρατικού τομέα, στο εμπόριο πρώτων υλών, στις τράπεζες, καθώς και στους τομείς των εισαγωγών και εξαγωγών. Η διαφθορά αυτή έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, φθάνοντας ακόμα και σε ανώτατα διευθυντικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα να καλούνται για απολογία σχετικά με φαινόμενα εξαγοράς στελέχη επιτροπών που χειρίζονται τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.

Σαν πρόσφορο έδαφος για τα πρωτοφανή αυτά εγκλήματα θεωρείται το σύνολο των ρωσικών πρώτων υλών και ο ενεργειακός τομέας. Μόνο στη διάρκεια του 1995 έχουν εξαχθεί παράνομα 71.000 τόνοι πετρελαίου, 33.000 τόνοι μεταλλευμάτων και 18.000 κυβικά μέτρα ξυλείας, αξίας 259 δισεκατομμυρίων ρουβλίων. Ο υπόκοσμος, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, διεξάγει έναν ανοιχτό πόλεμο για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής στους τομείς των καυσίμων και της ενεργειακής οικονομίας, ο οποίος παίρνει ακόμα και τη μορφή της φυσικής εξόντωσης στα πλαίσια ξεχωριστών στελεχών των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, σαν αποδιοργανωμένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στις δοσοληψίες χρυσού, διαμαντιών και ευγενών μετάλλων. Ετσι, λοιπόν, η Ρωσική Κρατική Στατιστική για το 1995 έχει καταγράψει μια εξόρυξη χρυσού ύψους 122 τόνων, δηλαδή σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερη απ' ό,τι το 1990. Και το γεγονός ότι το 40% του χρυσού που έχει εξορυχτεί δεν αναφέρεται στις επίσημες στατιστικές, πρέπει να εξηγηθεί από το ότι ο χρυσός αυτός έχει κλαπεί. Από την άποψη αυτή, σκόπιμο είναι ν' αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα μιας Εξεταστικής Επιτροπής και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μοσκόβ Τριμπιούνε", η διοίκηση του Ρώσου Προέδρου και η κυβέρνηση της χώρας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών είχαν πωλήσει ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων σε διαμάντια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρωσικής Τράπεζας, κάθε μήνα φυγαδεύονται στο εξωτερικό 1,5-2 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων χρόνων από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εσωτερικών, αποκαλύφθηκαν 25.000 παράνομες δοσοληψίες, οι οποίες αφορούσαν υποθέσεις συναλλάγματος. Ο αριθμός, όμως, των παράνομων αυτών περιπτώσεων, που δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί, θα πρέπει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να είναι πολύ υψηλότερος. Ταυτόχρονα, αλματώδικα έχουν αυξηθεί τα ποινικά αδικήματα στον τομέα των τραπεζών. Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη χορήγηση πιστώσεων πριν τρία χρόνια, είχαν καταγραφεί 5.400 οικονομικά εγκλήματα, ενώ τον περασμένο χρόνο ο αριθμός αυτός ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος.

Τέλος, σταθερή άνοδος των ποινικών αδικημάτων παρατηρείται στους τομείς των εισαγωγών και εξαγωγών. Το λαθρεμπόριο που κυριολεκτικά ανθεί, τα εικονικά συμβόλαια που υπογράφονται και η χειραγώγηση δοσοληψιών αποτελούν τις τυπικές περιπτώσεις, με τις οποίες παραβιάζονται συστηματικά οι νόμοι που ισχύουν στον τομέα της εξωτερικής οικονομίας.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ