Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Αγωνιστικές αποφάσεις για ουσιαστικά ζητήματα

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φλεβάρη έγινε το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ).

Την πρώτη μέρα χαιρέτισαν τις εργασίες του συνεδρίου σουηδικοί φορείς, κόμματα και οργανώσεις, καθώς και ο Ελληνας βουλευτής στο σουηδικό Κοινοβούλιο Νίκος Παπαδόπουλος.Από την Ελλάδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η διακομματική επιτροπή της Βουλής για θέματα αποδήμου ελληνισμού, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στη Σουηδία, αντιπρόσωπος της ΓΣΕΕ και άλλοι φορείς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κομνηνός Χαϊδευτός,διάβασε την έκθεση δράσης της, όπου συμπυκνώνεται ότι ο πολιτισμός, οι γυναίκες, η νεολαία και τα διεκδικητικά ζητήματα ήταν και θα είναι τα επόμενα χρόνια τα κυρίαρχα ζητήματα στη δουλιά της Ομοσπονδίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και β αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής, Σταύρος Παναγιώτου,χαιρέτισε το συνέδριο και επισήμανε το σημαντικό ρόλο που παίζει το μεταναστευτικό κίνημα, ως μέρος του λαϊκού κινήματος, στην πάλη για ένα μέτωπο ενάντια στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων για να επιβάλουν τη θέλησή τους στον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε στις τελευταίες κινητοποιήσεις των Ελλήνων εργαζομένων, αγροτών κλπ. και τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε τις εκλογές για να εντείνει την πολιτική λιτότητας και να "λύσει" τα εθνικά προβλήματα σύμφωνα με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών. Η κυβέρνηση, είπε, μαζί με τη λιτότητα τώρα χρησιμοποιεί και αντιδημοκρατικές μεθόδους για να χαλιναγωγήσει το λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ, τόνισε, θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων των μεταναστών, για την ανεργία, το ρατσισμό, το δικαίωμα της ψήφου του μετανάστη, του πολιτισμού, την καλύτερη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.

Τα υπόλοιπα κόμματα ενώ αναφέρθηκαν στα προβλήματα τόνισαν την αναγκαιότητα της "εθνικής ενότητας" ως λύσης του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕΜ, της παράταξης που υποστηρίχτηκε απ' το ΚΚΕ, έβαλαν ζητήματα ουσίας (πολιτισμός, δράση των συλλόγων, νεολαία κλπ.). Παρά τις προσπάθειες μερικών αντιπροσώπων να αποπροσανατολίσουν το συνέδριο, η πολιτική απόφαση έβαλε ουσιαστικά ζητήματα που θα παλέψει η Ομοσπονδία τα επόμενα χρόνια. Κυρίαρχα παρέμειναν ο πολιτισμός, η νεολαία και οι γυναίκες, ενώ απαιτείται το δικαίωμα της ψήφου για τους μετανάστες, καθώς και η διαπίστωση ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική στη Σουηδία, που ακολουθείται απ' τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, χτυπάει τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τους μετανάστες.

Το αρνητικό στο συνέδριο ήταν ότι οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 13% των συνέδρων καθώς και η νεολαία.

Τα αποτελέσματα για την εκλογή του ΔΣ της Ομοσπονδίας ενίσχυσαν την ΑΣΕΜ κατά 20% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ σχεδόν όλες οι άλλες παρατάξεις έχασαν μέρος της δύναμής τους.

Η ΑΣΕΜ χαιρέτισε τα αποτελέσματα των εκλογών με ικανοποίηση και ευχαρίστησε τους συνέδρους που την τίμησαν με την ψήφο τους, επισημαίνοντας ότι "τώρα μένει να ανασκουμπωθούμε και να ριχτούμε στη δουλιά για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις αποφάσεις του συνεδρίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ