Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Δεκαήμερο τελείωσε, η δουλιά συνεχίζεται

- Η δεκαήμερη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ για το Μάαστριχτ τελείωσε. Και τώρα;

- Φυσικά η δουλιά συνεχίζεται, αξιοποιώντας τώρα τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από το Δεκαήμερο. Η απήχηση των θέσεων του Κόμματος στους εργαζόμενους μας κάνει να πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε όλο και περισσότερες κινητοποιήσεις, με στόχο όχι μόνο την απόκρουση των συνεπειών απ' την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και της ίδιας της Συνθήκης. Εξάλλου, κάτι τέτοιο εκφράστηκε πολύ καθαρά στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, όπου έγινε αντιληπτό ότι η ικανοποίηση και του στοιχειωδέστερου αιτήματος προσκρούει πάνω στις επιλογές του Μάαστριχτ και την πολιτική της κυβέρνησης που με τρόπο δουλικό τις υπηρετεί.

- Τι απήχηση έχει η πρόταση του ΚΚΕ για Δημοψήφισμα;

- Η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος και κατά τη διάρκεια του Δεκαήμερου είναι ένας δείκτης αυτής της απήχησης. Αυτό που εμείς προβάλλουμε και καλούμε τον ελληνικό λαό να διεκδικήσει με το Δημοψήφισμα, δεν είναι μόνο οι συνέπειες αλλά πολύ περισσότερο τα δεινά που έρχονται στο μέλλον μέσα και από τις αποφάσεις της Διακυβερνητικής. Η πλήρης περιθωριοποίηση της χώρας, ο αφανισμός των παραγωγικών της δυνατοτήτων, η επέλαση κατά των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα συνοδευτεί από τον ακρωτηριασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το στοιχειώδες, λοιπόν, είναι να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού για ένα τέτοιο θέμα που αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι η απαίτηση για Δημοψήφισμα πρέπει να γίνει παλλαϊκό αίτημα και αυτό επιδιώκουμε.

- Ομως η κυβέρνηση αρνείται...

- Μέχρι τώρα τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν τη Συνθήκη αρνούνται κατηγορηματικά ή με υπεκφυγές το Δημοψήφισμα. Υποστηρίζουν ότι το εκλογικό τους ποσοστό εκφράζει και τη θετική για το Μάαστριχτ γνώμη του ελληνικού λαού. Εμείς λέμε ότι δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν.

- Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική αντίδραση στα σχέδια που τώρα καταστρώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τα περιγράψατε;

- Κοιτάξτε μόνο τους τελευταίους μήνες τι γίνεται, σ' όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κινητοποιήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και η μαχητικότητα είναι εντυπωσιακή, στα αιτήματα και τους στόχους εμφανίζεται ένας κοινός παρονομαστής. Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, όπου αλλού εκδηλώνονται αυτές οι κινητοποιήσεις, το σύνθημα είναι "ΟΧΙ στο Μάαστριχτ". Αυτή, λοιπόν, είναι η βασική προϋπόθεση. Από κει και πέρα τα αποτελέσματα θα φανούν όταν οι αντιδράσεις και οι αγώνες συντονιστούν, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθούν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, όπως επίσης και οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σ' αυτή την κατάσταση πρέπει να συντονίσουν το βήμα τους σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΚΚΕ έχει πάρει πρωτοβουλίες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ