Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο τζόγος δεν είναι ανάπτυξη

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην "κουλτούρα" του εύκολου κέρδους και του τζόγου, που προάγει η σημερινή λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και στη φύση της εν λόγω διαδικασίας, που μόνο κατ' επίφαση συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, επισήμανε χτες στη Βουλή η Μαρία Μπόσκου,ειδική αγορήτρια του Κόμματος στη Βουλή. Αφορμή η συζήτηση του νομοσχεδίου για ρυθμίσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Εκ μέρους της κυβέρνησης υποστηρίχτηκε πως το εν λόγω νομοθέτημα περιέχει τομές που θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Κοινωνία παικτών!

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου ξεκαθάρισε ότι η αναγωγή των διαδικασιών του ΧΑΑ από την κυβέρνηση σε θεσμό ενίσχυσης της οικονομίας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, δεν έχει σε τίποτε να κάνει με την πραγματικότητα. "Οι περισσότερες εταιρίες" είπε χαρακτηριστικά η Μ. Μπόσκου, "χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αντλούνται από τη χρηματιστηριακή αγορά για τη βελτίωση της ρευστότητάς τους, την εμφάνιση κεφαλαίων κίνησης και τη μείωση των δανειακών κεφαλαίων της. Γενικά δηλαδή, λόγω των των προβλημάτων ρευστότητας, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο χρησιμοποιούνται για εκπλήρωση υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Αυτή η τοποθέτηση όμως δεν αποτελεί υγιή τοποθέτηση των κεφαλαίων που προέρχονται από την κεφαλαιαγορά. Τα κεφάλαια αυτά θα 'πρεπε να χρησιμοποιούνται για παραγωγικές επενδύσεις, πράγμα που βεβαίως δε συμβαίνει".

Παράλληλα εστιάζοντας στο θέμα που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες, δηλαδή τα "τερτίπια" σημαντικής ανόδου και καθόδου των τιμών των μετοχών στο ΧΑΑ, η Μαρία Μπόσκου τόνισε πως "τα κέρδη για τους επιτήδειους και τους αεριτζήδες, μόνο μέσα από τέτοιους κύκλους ανόδου και πτώσης, μόνο μέσα από τέτοια σκαμπανεβάσματα, μπορούν να αποσπώνται. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον των νεομυηθέντων, οι οποίοι, στο βαθμό που κέρδισαν στη φάση της ανόδου, αποδεικνύονται οι καλύτεροι αυριανοί πελάτες". "Ετσι λοιπόν θέλετε την κοινωνία" κατέληξε η Μ. Μπόσκου, "να αποτελείται από παίκτες που ρισκάρουν το εύκολο κέρδος και ποντάρουν τις οικονομίες τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ