Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει κατά των στρατηγών ο Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με διαφορά τεσσάρων ψήφων, μόνο, το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Νετσμεντίν Ερμπακάν, που είχε υποβληθεί από την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρά τις πιέσεις που δέχεται, επιμένει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τις προτάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η σαθρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού τον έσωσε, για άλλη μια φορά, από την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του η αντιπολίτευση. Αφορμή της πρότασης μομφής ήταν οι μεγάλες διακυμάνσεις στη μισθολογική κλίμακα των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας. Ουσιαστικός στόχος της αντιπολίτευσης, όμως, ήταν, όπως άλλωστε δήλωσαν και πολλοί βουλευτές της, να εκφραστεί η δυσαρέσκειά της για την "απειθαρχία" του Νετσμεντίν Ερμπακάν στις προτάσεις των ενόπλων δυνάμεων για την ανακοπή της ανοδικής πορείας της δράσης των φανατικών ισλαμιστών.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να μην υιοθετήσει τις προτάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Λάβρος κατά των στρατιωτικών ήταν, σε χτεσινές του δηλώσεις, ο στενός συνεργάτης του Ερμπακάν και βουλευτής του Κόμματος της Ευημερίας Χουσεϊν Τσεϊλάν, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι κανένας δεν πρόκειται να σταματήσει τις παραδόσεις του ισλαμισμού. Στο πλευρό του Ερμπακάν τάχθηκε, χτες, με δηλώσεις της και η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού και υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, που, αν και αναγνώρισε την άνοδο του ισλαμισμού, εκτίμησε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ