Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσωπο

Νταβίντ Λεβί

Το δύσκολο ρόλο του κυματοθραύστη της διεθνούς διπλωματικής δυσαρέσκειας, εξαιτίας των ενεργειών της κυβέρνησής του, έχει αναλάβει, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί.

Με τη σιβυλλική φράση "ο κάθε φίλος φιλοξενούμενος έχει το δικαίωμα να εκφράζει άποψη για την κατάσταση", ανταπάντησε στην πλέον πρόσφατη κριτική, που προερχόταν από τον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ. Απέφυγε, όμως, να σχολιάσει το ότι ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που η γερμανική διπλωματία άσκησε δημόσια κριτική στις ισραηλινές αποφάσεις.

Η συμμετοχή του Νταβίντ Λεβί στο συντηρητικότατο κυβερνητικό συνασπισμό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτηρίστηκε ως το μετριοπαθές δημοκρατικό άλλοθι του δεξιού πρωθυπουργού και είχε ωθήσει το γνωστό "σκληροπυρηνικό" Αριέλ Σαρόν να απειλήσει με παραίτηση. Παρ' όλα αυτά, όμως, ο Λεβί μοιάζει να τα πηγαίνει πολύ καλά και έχει έτοιμη απάντηση σε κάθε κριτική, που ασκείται στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι φροντίζει να μην χρεωθεί την κατάρρευση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", τηρώντας τα προσχήματα απέναντι στους Παλαιστινίους και προωθώντας έστω και ημίμετρα στην προσπάθεια να ικανοποιηθούν τα βασικά συμπεφωνημένα σημεία της. Με το προφίλ του άψογου επαγγελματία διπλωμάτη, ο Λεβί είναι, ίσως, το μόνο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που δεν έχει δεχθεί προσωπική κριτική από κανέναν, έστω και αν είναι η "διπλωματική ηχώ" του Νετανιάχου.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ