Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαφωνούν... συμφωνώντας οι νομάρχες

Με "αντιθέσεις" που αποσκοπούν στην "ωραιοποίηση" του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας συμπληρώνουν τα σχέδια της κυβέρνησης οι νομάρχες, καθώς οι αντιθέσεις τους δεν αγγίζουν την ουσία του νομοσχεδίου, όπως είναι η παραπέρα ενδυνάμωση του περιφερειάρχη και ο στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΑΕ, έχει καταλήξει σε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η περιφερειακή συγκρότηση της χώρας "είναι απολύτως αναγκαία". Απλά, διαφωνεί με το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των διαφόρων επιπέδων Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Θεωρεί, βέβαια, ότι εφ' όσον το νομοσχέδιο συζητηθεί στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να κάνει αποδεκτές τις παρατηρήσεις της ΕΝΑΕ επί του νομοσχεδίου.

Η ΕΕ της ΕΝΑΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, να ρυθμιστούν σύντομα τα θέματα της οικονομικής αυτοτέλειας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ώστε το '98 να έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του προσωπικού της ΝΑ, να επανέλθουν στη ΝΑ όσες αρμοδιότητες της αφαιρέθηκαν με ειδικές τροπολογίες, να μην καταργηθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές, που λειτουργούν ανά Νομαρχία, και οι πρόεδροι των ΝΕ. Τέλος, να θεσμοθετηθούν αρμοδιότητες και πόροι για τις τρεις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Είναι, επομένως, σαφές ότι η πλειοψηφία των αιρετών έχει συμφωνήσει με την αποδυνάμωση και το στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Η δε κριτική τους επικεντρώνεται σε επιμέρους διατάξεις και αποφεύγουν να αγγίξουν την αιτία της αποδυνάμωσης: τη σύμπλευση και υποταγή της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις και τους πολιτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην Περιφέρεια. Η τελευταία, σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών, θα λειτουργεί ως κεντρικός μηχανισμός σχεδιασμού, αξιολόγησης και προώθησης αντιλαϊκών πολιτικών αποφάσεων.

Παράλληλα, δεν τολμούν να θίξουν την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει η κυβέρνηση στο θεσμό, μέσω πενιχρών χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στραγγαλισμό, που εξωθεί τις Νομαρχίες στην επιβολή πρόσθετων, νομαρχιακών αυτή τη φορά, χαρατσιών στους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνούν... διαφωνώντας οι νομάρχες (1997-05-07 00:00:00.0)
Αναγκαίο το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο (1997-05-07 00:00:00.0)
Αντιρρήσεις νομαρχών στα δευτερεύοντα (1997-02-01 00:00:00.0)
Διαφωνούν, συμφωνώντας οι νομάρχες (1997-01-26 00:00:00.0)
Σε ρόλο διαχειριστή του κυβερνητικού προγράμματος (1996-11-28 00:00:00.0)
"Δε διαπίστωσα προβλήματα" (1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ