Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κεντροαριστερές" μάσκες

Δεν είναι τυχαία η ιδιαίτερη προβολή και πολυδιαφήμιση της επίσκεψης του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μάσιμο ντ' Αλέμα, την ερχόμενη Παρασκευή, από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο τεχνητός θόρυβος που προκαλείται, με αφορμή την επίσκεψη, σχετικά με την "κεντροαριστερά" και την"αντιγραφή" του ιταλικού "πειράματος" στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχει ένα και μόνο στόχο: Τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών, μέσω "αριστερών" άλλοθι και "ερεισμάτων".

* * *

Η επίσκεψη του ντ' Αλέμα αξιοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να"αναθερμάνει" το διάλογο για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα και μάλιστα προαναγγέλλονται "πρωτοβουλίες" στην κατεύθυνση αυτή.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις είναι διάφανες:

- Το ιταλικό παράδειγμα να αποτελέσει το πρότυπο για ανάλογες διεργασίες και πρωτοβουλίες και στη χώρα μας. Επιχειρείται, δηλαδή, μια εισαγωγή της "κεντροαριστερής" ιδεολογίας και πολιτικής, η οποία έχει σκοπό αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την παθιασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα. Θέλουν δηλαδή να δείξουν ότι η κεντροαριστερά, ως ευρωπαϊκό, πλέον, "ρεύμα σκέψης και άσκησης της εξουσίας", δεν μπορεί σήμερα παρά να είναι ένα στυγνός διαχειριστής των συμφερόντων των πολυεθνικών και όργανο των κελευσμάτων του ιμπεριαλισμού. Θέλουν να πείσουν ότι η σύγχρονη Αριστερά μπορεί να είναι μόνο αυτή που εκφράζουν οι "εκσυγχρονιστές", δηλαδή, αυτή που διακρίνεται από το ρεαλισμό της υποταγής στη νέα τάξη.

- Αυτό που κυρίως καίει την κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση συναίνεσης - πολιτικής και κοινωνικής - στη νεοσυντηρητική επέλασή της. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η προσπάθεια για την αναζωπύρωση του διαλόγου για την κεντροαριστερά, συμπίπτει με την επιχείρηση "κοινωνικός διάλογος". Αποδέκτες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας στο πολιτικό επίπεδο, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Τα κόμματα αυτά καλούνται να συμβάλλουν, μέσω του διαλόγου για την κεντροαριστερά, στη νομιμοποίηση και αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση απλά θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να αποδείξει ότι η πολιτική της γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού και μάλιστα γύρω από αυτή συγκροτείται "ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία"!

* * *

Οπως και να επιχειρήσει να βαφτίσει την αντιλαϊκή πολιτική της και να δικαιολογήσει τον "μονόδρομο", οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα ευρύτερα, έχουν την εμπειρία να διακρίνουν τις κυβερνητικές προθέσεις και τα κεντροαριστερά λίφτινγκ. Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό που θα συμβεί είναι να αποκαλυφθούν και να χρεοκοπήσουν και οι κεντροαριστερές μάσκες.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ