Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ρόλος του δημοσιογράφου και τα ... δολάρια

Με την ευκαιρία της συνομιλίας του με τους εκπροσώπους του βουλγαρικού Τύπου, ο Χ. Φλωράκης δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι πριν την επίσκεψή του η βουλγαρική εφημερίδα "24 Ωρες" έγραψε πως σκοπός της επίσκεψης του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στη Βουλγαρία ήταν να φέρει μια τσάντα δολάρια στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

"Είναι εδώ δημοσιογράφος από την εφημερίδα, που έγραψε πως έφερα μια τσάντα δολάρια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα;", ρώτησε τους δημοσιογράφους ο Χ. Φλωράκης. Κι όταν η απάντηση που δόθηκε ήταν καταφατική, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ σημείωσε: "Θα ήθελα να ξεκινήσω απ' αυτό. Εχω κι εγώ μια πείρα και θεωρώ το λειτούργημα του δημοσιογράφου πάρα πολύ μεγάλο και σοβαρό. Καταλαβαίνω ότι οι δημοσιογράφοι δουλεύουν σε μια επιχείρηση, σε μια εφημερίδα. Ο εκδότης της εφημερίδας, ο ιδιοκτήτης της, καθορίζει την πολιτική γραμμή και λέει στον συντάκτη προς ποια κατεύθυνση θα γράψει ή, αν θέλετε, να γράψει στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθεί η εφημερίδα. Μη θελήσει κανένας σας να με διαψεύσει, γιατί αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Νομίζω, όμως, ότι οι δημοσιογράφοι έχουν χρέος να λένε και κανένα "όχι". Να επιμένουν στο πραγματικό γεγονός, διότι ασκούν ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό λειτούργημα και παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Το λέω αυτό, γιατί έμαθα ότι έρχομαι στη Σόφια με μια τσάντα δολάρια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Βέβαια, ορισμένοι μπορεί να γελάνε, αλλά ο απλός λαός μπορεί και να το πιστέψει".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος επανήλθε στο θέμα όταν ο δημοσιογράφος από το ραδιοσταθμό "Ελεύθερη Ευρώπη" θέλησε να αναφερθεί στο ρόλο του δημοσιογράφου, ισχυριζόμενος ότι οι δημοσιογράφοι δεν παίρνουν θέση, αλλά απλώς ρωτάνε. "Αυτά - απάντησε ο Χ. Φλωράκης - σε μένα να τα αφήσετε. Είμαι 83 ετών κι έχω περάσει και δοκιμάσει πολλά. Τι θα πει, οι δημοσιογράφοι δεν απαντούν, αλλά μόνο ρωτάνε; Εσείς δεν έχετε γνώμη; Υπάρχουν δημοσιογράφοι που όχι μόνο κάνουν χωρίς αντίρρηση ό,τι τους λέει το αφεντικό, αλλά βάζουν κι από την τσέπη τους. Γι' αυτό σας λέω να μην κρύβετε ή να μη διαστρεβλώνετε την αντικειμενική πραγματικότητα, το αληθινό γεγονός. Εγώ σέβομαι την ελευθερία του κάθε δημοσιογράφου να ερμηνεύει όπως αυτός νομίζει το πραγματικό γεγονός. Οχι, όμως, να προβάλλει ανύπαρκτα γεγονότα. Δε θα με πείραζε, π.χ., αν γραφόταν ότι τα ΚΚ βοηθούνται μεταξύ τους. Αλλά να έχω στην τσάντα μου την ξυριστική μηχανή και την οδοντόπαστα και να λένε ότι έχω δολάρια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αυτό είναι απαράδεκτο. Κι αν έχετε συνδικαλιστική οργάνωση δημοσιογράφων, αυτόν που το έγραψε να τον αντιμετωπίσει ανάλογα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ