Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρετός προετοιμασίας για το Κιλελέρ

Με ένα μεγαλειώδες παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο θα γιορταστεί η επέτειος της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, την Κυριακή 16 του Μάρτη

Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί στα χωριά και τις επαρχίες του θεσσαλικού κάμπου και στις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας για την επιτυχία του αγωνιστικού, διεκδικητικού συλλαλητηρίου στο Κιλελέρ, που γίνεται την ερχόμενη Κυριακή 16 του Μάρτη.

Στο φετινό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, 87 χρόνια μετά την εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας, δίνεται η εκκίνηση νέων αγώνων για την επιβίωση της αγροτιάς, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996 και του Φλεβάρη του 1997. Στόχος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είναι να δώσει διεκδικητικό, παναγροτικό και παλλαϊκό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ. Στα πλαίσια αυτά καλεί όλους τους αγρότες της χώρας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, για να αποδείξουν, άλλη μια φορά, ότι στον αγώνα για την επιβίωσή τους είναι όλοι ενωμένοι και θα τον συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωσή του. Παράλληλα, καλεί όλα τα λαϊκά στρώματα - εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, νέους, συνταξιούχους - να συμμετάσχουν στο γιορτασμό του Κιλελέρ για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς, γιατί τα προβλήματα έχουν ίδια αιτία: Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών και του Μάαστριχτ.

Στη Θεσσαλία, λίγες μέρες πριν το φετινό γιορτασμό του Κιλελέρ, τα στελέχη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και των αγροτικών οργανώσεων "οργώνουν" την ύπαιθρο. Στις περιοδείες τους ενημερώνουν και καλούν τους αγρότες να δώσουν μαζικά και μαχητικά το "παρών", για να τιμήσουν τη θυσία των προγόνων τους και να στείλουν μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας για τη λύση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων. Ηδη πολλά κοινοτικά συμβούλια στη Θεσσαλία πήραν αποφάσεις για συμμετοχή και ναύλωση λεωφορείων που θα πάνε τους αγρότες στο χώρο του γιορτασμού. Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου κλείνονται θέσεις για τη ναύλωση λεωφορείων. Επίσης στις απομακρυσμένες περιοχές οι αγροτοκτηνοτρόφοι ετοιμάζονται για την πραγματοποίηση τοπικών εκδηλώσεων για τον γιορτασμό του Κιλελέρ. Ετσι στη Λέσβο,μετά από σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών του νησιού, αποφασίστηκε να τιμηθεί το Κιλελέρ με συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία της Καλλονής την Κυριακή 16 του Μάρτη στις 11 πμ.

Ταυτόχρονα, τα διοικητικά συμβούλια μαζικών φορέων - εργατικών συνδικάτων, ομοσπονδιών ΕΒΕ, συλλόγων επιστημόνων, συνταξιούχων κλπ. - συνεδριάζουν και αποφασίζουν τη συμμετοχή των μελών τους στο αγωνιστικό προσκλητήριο της αγροτιάς. Απόφαση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ πήρε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Πειραιώς και νήσων.Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως το συνδικάτο συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη επέτειο, συμβάλλοντας στο κοινό μέτωπο δράσης εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, εκπαιδευτικών συνταξιούχων, νεολαίας ενάντια στην αντεργατική πολιτική και επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ