Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
Φταίει περισσότερο ο ... τόπος

Γεμάτα "ήξεις αφήξεις" ως προς τα αίτια και τις ευθύνες της κατάρρευσης των κτιρίων, που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους κατά τους σεισμούς της 15ης Ιούνη 1995, είναι τα δύο πορίσματα των ειδικών επιστημόνων

Ελάχιστα διαφωτιστικά για τα αίτια και τις ευθύνες της κατάρρευσης των δύο κτιρίων, κατά τη διάρκεια του σεισμού του Αιγίου στις 15 Ιούνη 1995, είναι τα δύο πορίσματα των ειδικών επιστημόνων που κατατέθηκαν, μετά από 21 μήνες, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ κοινοποιήθηκαν και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιγίου.

Οπως είναι γνωστό, ο τραγικός απολογισμός της κατάρρευσης των δύο κτιρίων ήταν 26 συνολικά νεκροί (16 στην πολυκατοικία που βρισκόταν επί της οδού Δεσποτοπούλου και 10 στο ξενοδοχείο "ΕΛΙΚΗ" στην περιοχή Βαλιμήτικα).Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πορίσματα των επιστημόνων προκύπτουν γενικώς τα εξής γενικά συμπεράσματα: Οτι ναι μεν υπήρχαν ορισμένες "κακοτεχνίες" των κατασκευαστών, όπως ανεπάρκεια στον οπλισμό των δύο κτιρίων κ.ά. όμως από την άλλη, το βάρος για την κατάρρευση πέφτει στη σημαντική ενίσχυση - όπως τονίζεται - τοπική σεισμική δράση, η οποία τουλάχιστον για την πολυκατοικία ήταν μεγαλύτερη κατά 47%. Επίσης, ενώ επισημαίνονται διάφοροι κακοί υπολογισμοί ως προς τις παραδοχές των μελετών, στη συνέχεια γίνεται σαφώς προσπάθεια η εντύπωση αυτή να αμβλυνθεί σημαντικά, αφού αναφέρεται ότι οι μελέτες στηρίχτηκαν και καλύπτονται πλήρως από τους υπάρχοντες τότε αντισεισμικούς κανονισμούς.

Ειδικότερα για την πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλου το πόρισμα επισημαίνει μεταξύ των άλλων:

  • Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε ότι έχει εφαρμοστεί η μελέτη, πλην μερικών μεμονωμένων περιπτώσεων, όπου υπάρχουν μικρές σχετικά αποκλίσεις. Επίσης αναφέρει ότι: Δεν έχει γίνει γενική εκσκαφή, αλλά μεμονωμένη για κάθε πέδιλο, με συνέπεια να εμφανίζονται ανισοσταθμίες στη θεμελίωση. Στα πέδιλα δεν έχουν κατασκευαστεί οι συνδετήριοι δοκοί που υπάρχουν στη μελέτη. Τα υπόγεια ήταν διαρρυθμισμένα σε κατοικίες. Το τμήμα που κατέρρευσε έχει ένα επιπλέον υπόγειο και συνεπώς διαφορετική στάθμη θεμελίωσης. Το υπόγειο στο τμήμα που δεν κατέρρευσε στη νότια πλευρά του έχει τοιχίο, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο στο τμήμα που κατέρρευσε.
  • Από την αποτύπωση των θεμελίων η επιτροπή πιθανολογεί μικρή στροφή και μετατόπιση των πεδίλων σε σχέση με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, ενώ από την άλλη στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι με "βάση τις γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες η κατάρρευση δεν μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες και στο έδαφος θεμελίωσης".
  • Ακόμη διαπιστώνεται ότι στην πολυκατοικία δεν είχαν κατασκευαστεί οι δοκοί σύνδεσης των πεδίλων που προβλέπονται στο αντίστοιχο σχέδιο της μελέτης και ότι πολλά από τα υποστυλώματα του τμήματος που κατέρρευσε εμφανίζουν σημαντική ανεπάρκεια οπλισμών (σιδήρου).

Παρ' όλα αυτά όλα φαίνεται στη συνέχεια να δικαιολογούνται και από τη σημαντική ενίσχυση της σεισμικής δράσης στη θέση του κτιρίου (μεγαλύτερη κατά 47% από εκείνη που μετρήθηκε στο παρακείμενο κτίριο του ΟΤΕ) αλλά και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες τότε αντισεισμικοί κανονισμοί δεν προέβλεπαν κάποια επιπλέον ενίσχυση του κτιρίου...

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το πόρισμα, για την κατάρρευση φταίει περισσότερο η θέση του κτιρίου και σχεδόν ανεπαίσθητα οι διάφορες κακοτεχνίες.

Λίγο - πολύ οι ίδιες περίπου διαπιστώσεις γίνονται και για τα αίτια της κατάρρευσης της μιας από τις τρεις πτέρυγες του ξενοδοχείου "ΕΛΙΚΗ".

Πάντως, πέρα από τα πολλά "ήξεις αφήξεις" και των δύο πορισμάτων, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι επί της ουσίας πολύ λίγη σημασία έχουν, αφού τυχόν καταλογισμός ευθυνών στους κατασκευαστές δεν πρόκειται να έχει κάποιο αποτέλεσμα μια και τα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ