Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο Παιδείας με όλο το λαό

Είκοσι Γενάρη 1997. Η απεργία των καθηγητών αρχίζει. Μετά από 7 βδομάδες, η απεργία συνεχίζεται για 8η βδομάδα δυναμικά. Οι καθηγητές ξεπερνώντας τεράστιες δυσκολίες, σε πείσμα όλων εκείνων που εργάζονται για το αντίθετο, απέδειξαν ωριμότητα και ευθύνη.

Παρά τις υβριστικές δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης, παρά τη διαστρέβλωση των αιτημάτων μας από μερίδα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, παρά την αδιάλλακτη στάση του υπουργού Παιδείας, που αρνείται ακόμη και το διάλογο, παρά τη χρησιμοποίηση των απεργοσπαστικών μηχανισμών και το "χαρτί" της ηγεσίας της ΠΑΣΚ, παρά την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, οι καθηγητές αντέχουν.

Αντέχουν γιατί σ' αυτόν τον αγώνα έδωσαν ένα κομμάτι της ζωής τους, έδωσαν και δίνουν το όραμα, που όσο το πλησιάζουν τόσο απομακρύνεται, έδωσαν και δίνουν όλη την ικμάδα, την καρδιά και το αίμα τους για μια παιδεία, χωρίς φραγμούς, για όλα τα παιδιά του λαού μας, για την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού.

Αντέχουν γιατί ο αγώνας αυτός στηρίζεται στις μαζικές γενικές συνελεύσεις, στη συλλογικότητα, στην ενότητα, στη συντροφικότητα.

Αντέχουν γιατί αυτός ο αγώνας έχει συμπαραστάτες τους γονείς, τους μαθητές, τους άλλους εργαζόμενους, γιατί αυτός ο αγώνας ξεπέρασε το στενό πλαίσιο των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων ενός κλάδου, και έφερε στην επιφάνεια το βαθύτερο κοινωνικό χαρακτήρα των προβλημάτων της παιδείας.

Μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν στα σχολεία με συμμετοχή γονιών, μαθητών και απεργών καθηγητών, αναδείχτηκε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιεί τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών, αλλά αδιαφορεί πλήρως για τα θεσμικά.

Κατανοήθηκε από τους γονείς ότι τα θεσμικά μας αιτήματα, άπτονται της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το αίτημα για 25 μαθητές ανά τμήμα, για κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία, για επιμόρφωση των καθηγητών, για διορισμούς 6.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, που θα καλύπτουν τα οργανικά και τα πραγματικά κενά, για κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ, σημαίνει περισσότερα χρήματα για την παιδεία, αλλά και μέτρα όπως η κατάργηση του Διεθνούς Απολυτήριου, που δεν έχουν οικονομικό κόστος, σημαίνουν αντίσταση στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Μέσα απ' αυτές τις συναντήσεις βγήκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από όλους τους γονείς των μαθητών και έτσι απέτυχε ο κοινωνικός αυτοματισμός, πουεναγωνίως ανέμενε η κυβέρνηση. Αναδείχτηκε η ανάγκη του συντονισμού της δράσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα αλλά και τα μικρά προβλήματα της παιδείας.

Βρισκόμαστε σε αποφασιστική και κρίσιμη φάση της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η κυβέρνηση θα εντείνει τα πυρά της υπονόμευσης του αγώνα και θα επιχειρήσει να εμφανίσει σαν λύσεις, ημίμετρα ασπιρίνες, που ούτε στο ελάχιστο δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων που προβλήθηκαν. Θα εντείνει την αδιαλλαξία, τον αυταρχισμό, τη βία, με στόχο να "σπάσει" και να εκφυλίσει τον απεργιακό μας αγώνα, για να οδηγήσει τον κλάδο στην απογοήτευση, στην πεποίθηση ότι οι αγώνες είναι αναποτελεσματικοί, για να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει όλα τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί στην ολιγαρχία και το Διευθυντήριο της ΕΕ.

Γι' αυτό σ' αυτή τη φάση του απεργιακού μας αγώνα, πρέπει πρώτα και κύρια να πλατύνουμε όσο γίνεται το κίνημα παιδείας, να δώσουμε προοπτική και μαζί με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα ακόμη περισσότερο, να διακηρύξουμε σε όλους τους τόνους, ότι αυτός ο αγώνας υπεράσπισης και αναβάθμισης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, είναι πράγματι διαρκείας, είναι μακροχρόνιος. Να διακηρύξουμε, ότι οι εκπαιδευτικοί και το Μέτωπο Παιδείας θα βρίσκονται εμπόδιο και στο επόμενο διάστημα, που θα επιχειρηθεί να εξαπατήσουν τον λαό και να προωθήσουν ακόμη χειρότερα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν με τη στάση τους το πιο ωραίο, το πιο μεγάλο μάθημα στους μαθητές και στην κοινωνία. Το μάθημα της αξιοπρέπειας, της τιμής και της περηφάνιας. Το μάθημα της αντίστασης και της ενωμένης πάλης.

Νόπη ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ

εκπαιδευτικός

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμείς οι γονείς στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους (2020-10-03 00:00:00.0)
Διεκδίκησαν μαχητικά τα δικαιώματά τους σε μόρφωση - υγεία (2020-09-25 00:00:00.0)
Να παιδαγωγοί, να μάλαμα (2007-11-23 00:00:00.0)
"Οι καθηγητές δίνουν ένα σπουδαίο μάθημα" (1997-02-20 00:00:00.0)
Αντέχουν οι καθηγητές (1997-02-01 00:00:00.0)
Λαϊκή συμπαράσταση (1997-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ