Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Ποινικοποίηση αξιώνει η κυβέρνηση

Με συλλαλητήριο σήμερα στις 11.30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια (Σχολή Ευελπίδων), απαντούν οι απεργοί καθηγητές στην απόπειρα να κηρυχτεί "καταχρηστική" η απεργία τους. Συλλαλητήρια, επίσης, σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στο δρόμο της ποινικοποίησης του μεγαλειώδους αγώνα των καθηγητών, που διανύει την όγδοη βδομάδα του, βρίσκει, τελικά, καταφύγιο η κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε ότι η συκοφάντηση των καθηγητών, η διαστρέβλωση των αιτημάτων τους, οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και όλες οι άλλες μεθοδεύσεις της δεν έφεραν το ποθητό γι' αυτήν αποτέλεσμα, που ήταν το σπάσιμο της απεργίας.

Οι καθηγητές, αλύγιστοι, απαντούν δυναμικά σήμερα στην κρατική τρομοκρατία, που οδηγεί τον αγώνα τους στο εδώλιο, με συλλαλητήριο στις 11.30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια (Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 5). Την ίδια ώρα οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Καμάρα, με τη συμμετοχή των ΕΛΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα διοργανωθούν τοπικά συλλαλητήρια από τις ΕΛΜΕ που δε θα συμμετάσχουν στα κεντρικά συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οπως είναι ήδη γνωστό, με την αγωγή που κατέθεσαν ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας μία υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας και άλλοι τρεις γονείς, ζητούν να κηρυχτεί η απεργία των καθηγητών καταχρηστική και να διαταχθεί η διακοπή της. Η αγωγή έχει καταγγελθεί ήδη ως κείμενο κατασκευασμένο από την κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν κρατηθεί καν τα προσχήματα και είναι εμφανής σ' αυτό η κατασκευή του με τη μέθοδο της συρραφής αποσπασμάτων κυβερνητικών δελτίων Τύπου.

"Δεν πτοούμαστε"

"Ο περήφανος κλάδος μας, όπως το απέδειξε και στο παρελθόν, δεν πρόκειται να πτοηθεί από τον πανικόβλητο κυβερνητικό αυταρχισμό",τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ, καλώντας τους καθηγητές να απαντήσουν με καθολικό κλείσιμο των σχολείων σε κάθε γωνιά της χώρας, υπερασπίζοντας το δικαίωμα της απεργίας.

Ταυτόχρονα, όμως, σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η τακτική που επέλεξε το ΔΣ της ΟΛΜΕ ως προς τη λήψη απόφασης για τη συνέχεια του αγώνα. Οι καθηγητές οδηγήθηκαν χτες σε μια διαδικασία συνελεύσεων χωρίς στόχο, καθώς το ΔΣ κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να μεταθέσει την απόφαση για την πορεία της απεργίας για την ερχόμενη Παρασκευή, υποκύπτοντας στις πιέσεις των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ που ζήτησαν ευθέως λήξη της απεργίας και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρχει απόφαση για συνέχεια πριν αποφανθεί το δικαστήριο...

Η ΔΕΕ

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών στη διάρκεια των χτεσινών γενικών συνελεύσεων πρότεινε τη συνέχιση της απεργίας και για 9η βδομάδα, πρόταση που υιοθετήθηκε από αρκετές ΕΛΜΕ, με στόχο να δοθεί έτσι ένα μήνυμα και προς τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ. Μιλώντας στο "Ρ" ο Σ. Σάββας,στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, τόνισε ότι "οι γενικές συνελεύσεις έπρεπε να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, γιατί αρκετοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ταλαντεύονται, καθώς η εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ δε διασφαλίζει προοπτική στον αγώνα και δημιουργεί διαλυτικά φαινόμενα, πλήττει την αξιοπιστία του ΔΣ και σπρώχνει τελικά τον καθηγητή στο σχολείο. Ολο αυτό το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται δε βοηθά στη συσπείρωση του κλάδου και στο να πιέσουμε την κυβέρνηση". Η ΔΕΕ πιστεύει, τόνισε ο Σ. Σάββας, ότι η κίνηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ εκτός του ότι είναι λάθος, κρύβει και μεθοδεύσεις επικίνδυνες για την εξέλιξη του αγώνα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση και πιεσμένη είναι και εντείνει τον αυταρχισμό της. "Είναι λάθος, τόνισε, το επιχείρημα της δίκης που μεσολαβεί, γιατί με αυτόν τον τρόπο σέρνουν το συνδικαλιστικό κίνημα, ετεροκαθοριζόμενο, πίσω από τα δικαστήρια. Ο κλάδος πρέπει να απαντήσει στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης συνδικαλιστικά και πολιτικά και όχι να δώσει σημάδια υποχώρησης".

Αναφερόμενος στο ρόλο των άλλων παρατάξεων, ο Σ. Σάββας τόνισε ότι "η ΠΑΣΚ είτε φωναχτά, είτε έμμεσα, προωθεί την αναστολή της απεργίας από τη δεύτερη κιόλας βδομάδα. Απλώς τώρα, πατώντας σε μια αντικειμενική κούραση των καθηγητών, εκφράζει την άποψή της ξεκάθαρα. Στο σημείο αυτό ευθύνη έχουν η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" που δήθεν για λόγους ομοφωνίας άλλαξαν την ημερομηνία διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ