Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απάντηση στην πρόκληση των βιομηχάνων

Απάντηση - ράπισμα στην απροκάλυπτη επίθεση, που εξαπέλυσε το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατά της απεργίας και συνολικά κατά του κλάδου των καθηγητών, επίθεση που προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στους εργαζόμενους της πόλης, όχι, όμως, και έκπληξη, έδωσαν, με ανακοίνωσή τους, οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

"Οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, που δεκαετίες τώρα επωφελούνται από τη μονόπλευρη λιτότητα, είναι φυσικό να αντιδρούν στους αγώνες των εργαζομένων για αυξήσεις των αποδοχών τους. Γι' αυτούς ο λαός και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι τα υποζύγια του προϋπολογισμού και τα μόνιμα θύματα των σταθεροποιητικών προγραμμάτων. Οι ίδιοι, βέβαια, θησαυρίζουν με την αύξηση των κερδών, με τις φοροαπαλλαγές και τη φοροδιαφυγή, με τα θαλασσοδάνεια και τα προνόμια που απολαμβάνουν", αναφέρουν οι ΕΛΜΕ - Θ.

"Οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, συνεχίζουν, δεν μπορούν να μιλούν στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας, όταν οι ίδιοι με τη δράση τους υπονομεύουν την οικονομία, όταν εξάγουν μαζικά τα κέρδη στο εξωτερικό, έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων στην Ελβετία, κάνουν απολύσεις και κλείνουν επιχειρήσεις.

Οψιμο και υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον τους για την παιδεία. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ιδιωτικοποίησή της, η άμεση υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς, η περιορισμένη γνώση και ειδίκευση της πλειοψηφίας των νέων, ώστε να αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό. Ξεχνούν φαίνεται ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους σπουδάζουν στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά κολέγια.

Ο δικός μας ο αγώνας, ο αγώνας των καθηγητών, έχει ευρύτερο κοινωνικό περιεχόμενο για την υπεράσπιση και ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για την οικονομική και επιστημονική στήριξη του εκπαιδευτικού, για να γίνει το σχολείο κύτταρο δημιουργίας και πολιτισμού.

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα μαθήματα αγωγής, που επιχειρεί να δώσει η πλειοψηφία του ΕΒΕΘ στο κίνημα των καθηγητών. Θυμίζουμε απλά ότι οι χρυσοκάνθαροι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας διαπαιδαγωγούν με τις δικές τους "αξίες" τη νεολαία και την κοινωνία στο πνεύμα του απάνθρωπου ατομικισμού, της λατρείας του κέρδους και του νόμου της ζούγκλας.

Ο αγώνας των καθηγητών διδάσκει την αγωνιστική στάση απέναντι στη ζωή και στα προβλήματα, δείχνει το δρόμο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας απέναντι στην αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής και τη σύνθλιψη των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι αγώνας δίκαιος και δικαιωμένος στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας", καταλήγει η ανακοίνωση των πέντε ΕΛΜΕ - Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ