Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Σύντροφε μας πλήγωσες"

Με ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για το έργο που άφησε, αλλά και τους αγώνες που έκανε, αποχαιρέτησαν τον Ζήση Σκάρο οι συγγενείς, σύντροφοι, φίλοι και ομότεχνοί του, χθες, στο Α νεκροταφείο.

Ο Θόδωρος Τζιαντζής,μέλος του ΠΓ από μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώτος αποχαιρέτησε τον σύντροφό μας τονίζοντας: "Η ΚΕ του ΚΚΕ, οι σύντροφοι και συναγωνιστές σου, βρισκόμαστε εδώ για να σ' αποχαιρετίσουμε στο κλείσιμο της αγωνιστικής, πολύπλευρης ζωής σου. Για να εκφράσουμε το σεβασμό και την εκτίμησή μας στο έργο σου, να σε ευχαριστήσουμε για την προσφορά σου στην πολιτιστική ζωή και το προοδευτικό κίνημα της χώρας μας. Μια ζωή αφιερωμένη στον αγώνα για τον πολιτισμό, την ειρήνη, το δίκιο και την απελευθέρωση του ανθρώπου, για το σοσιαλισμό.Η θλίψη μας θα βρίσκει παρηγοριά, θα μετριάζεται από την αθάνατη παρουσία του έργου σου, μαζί με το υπόδειγμα της αγωνιστικής σου ζωής. Μέσα απ' το έργο σου θα σ' έχουμε πάντα δίπλα μας, χαμογελαστό, αισιόδοξο να συνεχίζεις μαζί μας το μεγάλο αγώνα".

Αναφερόμενος στη δράση και το έργο του Ζ. Σκάρου, ο Θ. Τζιαντζής, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Ανήκε στην κατηγορία εκείνη των προικισμένων ανθρώπων, που έμαθε και μπόρεσε να εκφράσει με γνώση και ευαισθησία τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού."Κάθε εμπειρία μου", έλεγε, "προσπαθώ να την υποτάξω πάντα στη θέλησή μου να μην απομακρυνθώ από τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο θέλησα να υπηρετήσω με τα έργα μου και να εκφράσω την αισιοδοξία μου στη δημιουργική ικανότητά του". Ετσι, απλά, για τον άνθρωπο, αντίθετος με την κοινωνική αδικία, παίρνει μέρος στους λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας, από τα πρώτα νεανικά του χρόνια.Η ζωή και η δράση του δέθηκε με τις ανάγκες, τα βάσανα του λαού μας, τους αγώνες και τα οράματα μιας ολόκληρης εποχής. Σύντροφε Ζήση, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής σου έμεινες πιστός, μάχιμος σε υψηλές αξίες και ιδανικά. Αταλάντευτος, σταθερός μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, έδωσες την ανιδιοτελή προσφορά σου για το δίκιο και τη λευτεριά. Σ' αποχαιρετούμε μ' ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι μας χάρισες με το έργο σου, με τον αγώνα της ζωής σου".

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,Γιώργος Κάρτερ,θυμήθηκε ότι "δεν πέρασαν ούτε τέσσερις μήνες που η Εταιρεία σου απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου. Ηταν τίτλος ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης για την πολυσήμαντη προσφορά σου σ' αυτή την ιστορική Εταιρεία,που είχες το προνόμιο να σε εκλέγουν μ' εμπιστοσύνη τα μέλη της, πέντε χρόνια πρόεδρο και 21 χρόνια στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Πρόεδρε, δεν υπάρχει θάνατος. Ζήση Σκάρε, η ζωή σου συνεχίζεται στο έργο σου και στις καρδιές μας".

Ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μερακλής είχε ζωγραφισμένη την αγωνία να προλάβει τον αποχαιρετισμό, όταν έλεγε: "πριν από μία ώρα ακριβώς έμαθα το θάνατό σου. Και ήταν σχεδόν αντικειμενικά αδύνατο να είμαι εδώ αυτή τη στιγμή. Ομως έπρεπε να είμαι οπωσδήποτε. Για να σου πω, σ' αυτή την τελευταία μας - πρόσωπο με πρόσωπο - συνάντηση, πως ήσουν από τους πιο αγαπημένους μου φίλους εκείνης της γενιάς που έπλασε από τη ζωή ένα μύθο. Ησουν από κείνα τα ιερά τέρατα της πίστης στο καλό του ανθρώπου, στην κοινωνική δικαιοσύνη... Αυτή η αφοσίωσή σου με γοήτευε. Η αχτιδοβολή της θα με φτάνει και τώρα που φεύγεις, με το σώμα σου μόνο. Αφήνοντας το παράδειγμά σου ενσαρκωμένο κιόλας στο πολύτιμο συγγραφικό σου έργο, που αργότερα, όταν τα πράγματα θα γυρίσουν πάλι προς τη μεριά του ήλιου, θα κοιταχτεί προσεχτικότερα, δικαιότερα: όπως του πρέπει, όπως του αξίζει. Θα βοηθήσω και εγώ σ' αυτό όσο μπορώ, αγαπημένε μου φίλε και σύντροφε".

"Αδελφέ μας κι σύντροφε Ζήση, μας πλήγωσες" είπε ο Μανώλης Κορνήλιος από την ΚΟΒ Λογοτεχνών του ΚΚΕ. "Είσαι από τη στόφα εκείνη των γενναίων, τη στόφα του κομμουνιστή Ανθρώπου, που μας δίδαξε και μας διδάσκει να συμφιλιώνουμε το εγώ με το εμείς, που μας δίδαξε και μας διδάσκει να αντέχουμε τις λαβωματιές, να κάνουμε την οδύνη αγώνα".

Στη στερνή συνάντηση με τον Ζήση Σκάρο ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ,Χαρίλαος Φλωράκης,ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο ιστορικός δήμαρχος της Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής,ο Νίκος Καραντηνός κ.ά.

Στεφάνια έστειλαν μεταξύ άλλων η ΚΕ του ΚΚΕ,ο "Ριζοσπάστης",η Αχτίδα Διανοούμενων Λογοτεχνών του ΚΚΕ,η ΚΟΒ Λογοτεχνών,οι εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή",το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλίας Τσεχίας - Σλοβακίας και ο Σύλλογος Καναλιωτών Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ