Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τι κούλουμα κι αυτά Θεέ μου... "

Εχετε δει στην τηλεόραση εκείνη τη διαφήμιση που ο σύζυγος ανακαλύπτει τα νέα πατατάκια, που είναι πιο νόστιμα και πιο τραγανά; Και πως σ' αυτόν τον πειρασμό δεν αντιστέκεται ούτε ο εραστής της κυρίας, που είναι κρυμμένος στην ντουλάπα, οπότε πετάγεται έξω μισόγυμνος αναφωνώντας: "πούντα ρε παιδιά"; Φυσικά, θα γνωρίζετε και το φινάλε της διαφήμισης: Το ζευγάρι κι ο εραστής τρώνε μετά μανίας, τρισευτυχισμένοι, πάνω στο κρεβάτι τα νέα πατατάκια. Τα υπόλοιπα ως "ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται".

Πολλοί θα πουν "έξυπνη και πικάντικη διαφήμιση". Κι αν τυχόν προβάλλω τις ενστάσεις μου θα μου πουν: "Μα καλά πού ζεις καημένε μου, στην εποχή της μάνας σου"; Ακριβώς! Για μερικά πράγματα ζω σ' αυτή την εποχή. Τότε που οι μανάδες μας δεν έτρωγαν πατατάκια και ο κίνδυνος να πεταχτεί ο εραστής απ' την ντουλάπα δεν υπήρχε. Γεγονός πάντως είναι, πως η διαφήμιση δε διευκρινίζει ποια είναι πιο νόστιμα: τα πατατάκια ή τα "ευκόλως εννοούμενα";

Αυτά και άλλα έβλεπα με τον επτάχρονο γιο μου, το πρωινό της Καθαρής Δευτέρας, πριν πάμε στο "Μπαρουτάδικο" να πετάξουμε το χαρταετό μας. Παράλληλα, διάβαζα και τη συνέντευξη της κ. Πόπης Τσουκάτου, που είναι, λέει, "μάλλον αστή διανοούμενη", και δεν έχει προσχωρήσει "απόλυτα στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και πως η επανάσταση θα γίνει με σωστή διαχείριση", απ' τον επαναστάτη Σημίτη. Ε, άει στο διάολο πρωί - πρωί...

Βγάλαμε το χαρταετό μας απ' την ντουλάπα και κατηφορίσαμε στο "Μπαρουτάδικο". Κόσμος πολύς και κυρίως πιτσιρικαρία που μάταια προσπαθούσε να "σηκώσει" τους πλαστικούς χαρταετούς. Οι μεγάλοι προσπαθούσαν να φτιάξουν τα "ζύγια", να μακρύνουν ή να κοντύνουν την ουρά ανάλογα με το πρόβλημα. Στην ουσία προσπαθούσαν να διατηρήσουν ένα έθιμο που έμπαζε από παντού. Αν εξαιρέσεις πέντε - έξι που φιγουράριζαν στα ύψη, οι άλλοι χαρταετοί βρίσκονταν μεταξύ εδάφους και αέρος, κάνοντας τις πιο απίθανες εφορμήσεις στα δέντρα και στο γρασίδι.

Ετοιμάσαμε τον δικό μας, τον χειροποίητο, φτιαγμένον στο περίπου, με τη συνταγή των νεανικών μας χρόνων. Κι αν εξαιρέσεις τα "πηχάκια" (αντί για καλάμια), την UHU (αντί για αλευρόκολλα), το συνθετικό σπάγκο (αντί για νήμα αργαλειού) και το χαρτί, που ήταν όλα "αγοραστά", τα... υπόλοιπα ήταν με την παλιά συνταγή. Καμαρώναμε πατέρας και γιος για το τέλειο και σύγχρονο, πλην όμως παραδοσιακής συνταγής δημιούργημά μας. Σε λίγο θα το καμαρώναμε και μεσούρανα. Ενας τελευταίος έλεγχος στα "ζύγια" και την ουρά και... "αμόλα καλούμπααααα...".

Τώρα, γιατί ο χαρταετός μας, αντί να πάει προς τα πάνω έκανε κάθετη εφόρμηση στο δεντράκι, μην το ψάχνετε. Μπορεί να φταίξαν τα πηχάκια, μπορεί τα "ζύγια" ή η κόλλα. Μπορεί η συνταγή να μην εξετελέσθη καλώς.

Δεν το βάλαμε κάτω. Υπήρχε και η καλλιτεχνική εξέδρα, όπου μπορούσαμε να διασκεδάσουμε παραδοσιακά, αφού το πέταγμα δε μας έκατσε. Ο πιτσιρικάς μαζί με άλλους έτρεξε προς την εξέδρα όπου πετούσαν σοκολάτες και γαριδοπατατάκια "προσφορά" διαφόρων πολυεθνικών, που έπαιζαν όχι μόνο με τις παιδικές ψυχούλες, αλλά και την απληστία των μεγάλων που σκοτώνονταν ποιος θ' αρπάξει στον αέρα πατατάκια. Τι σόι κούλουμα ήταν αυτά;

Αφήσαμε πίσω μας την εξέδρα και τον ξενέρωτο κλόουν, που μάταια προσπαθούσε να διασκεδάσει τα παιδάκια και προχωρήσαμε στο δασάκι για ν' αλλάξουμε περιβάλλον και παραστάσεις.Εκεί που κάποτε είχαν στηθεί κάποιες άλλες εξέδρες. Οι εξέδρες του πολιτισμού της ΚΝΕ! Επισκεφτήκαμε όλα τα στέκια της νεολαίας και καταλήξαμε σ' εκείνο εκεί το ξέφωτο που είχε στήσει την παράγκα του ο καραγκιοζοπαίχτης Μαμάης. Μας φάνηκε πως ακούσαμε και τη φωνή του καραγκιόζη και του Μεγαλέξανδρου να σκοτώνει το καταραμένο φίδι.

Θέλοντας να παίξουμε χωθήκαμε στην πυκνή βλάστηση. Εκεί πέσαμε πάνω σ' ένα "χαλί" από σύριγγες που έτριζαν ανατριχιαστικά, καθώς έσπαγαν κάτω από τα πόδια μας. Αλαφιασμένοι βγήκαμε στο πρώτο ξέφωτο, εκεί όπου η ΚΝΕ στο φεστιβάλ της είχε στήσει και δώσει το δικό της σύνθημα:"Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός".

Γυρίσαμε στο σπίτι, εγώ με πονοκέφαλο κι ο πιτσιρικάς να με ρωτάει συνέχεια: Τι ήθελε ο κύριος στην ντουλάπα, γιατί δεν πέταξε ο χαρταετός μας, γιατί δε γέλασε με τον κλόουν, τι ήταν αυτές οι σύριγγες και τελοσπάντων γιατί τα "σαρακοστιανά" ήταν άνοστα; Αντε τώρα να του εξηγήσεις και για την ιδεολογική... τρύπα της Popi Tsoukatos.

Καλή Σαρακοστή!

Ζ. ΧΡΗΣΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ