Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνο - τουρκική συνεργασία

Την πρωτοβουλία της συζήτησης και της συνεργασίας, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων προστασίας και διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ανέλαβαν οι εθνικές επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών).

Πρώτος καρπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι το διήμερο (13-14/3) στην αίθουσα του ΤΕΕ (Καραγιώργη Σερβίας 4), για την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση προτάσεων σχετικά με το σχεδιασμό της προστασίας, τις αλλαγές χρήσεων στα μνημειακά σύνολα και τις μεθοδολογίες και τεχνικές της προστασίας.

Στις χτεσινές εργασίες, μετά το χαιρετισμό του Ν. Αγριαντώνη (πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOMOS), o Τούρκος συνάδελφός του Ν. Ιλχάν,πρότεινε κάποιες τοποθεσίες, όπου μπορούν να συνεργαστούν οι επιστήμονες των δύο χωρών όπως: ο Πήγαδος,η Καππαδοκία,η Ιμβρος κ.ά. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Μουτσόπουλος μίλησε για την "Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική" και ο αντιπρόεδρος του τούρκικου ICOMOS, Χ. Σεζουίν,για την "Παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη διατήρησή της στην Τουρκία".

Το διήμερο λήγει σήμερα, με ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος του ICOMOS. Θα προηγηθούν ανακοινώσεις, του αρχιτέκτονα Γ. Ντέλλα ("Αποκαταστάσεις στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου), του καθηγητή του ΕΜΠ Θ. Σκουλικίδη ("Μέθοδοι και υλικά για τη συντήρηση των μνημείων") κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ