Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΤΖΑΝΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΚ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣΠΕΤ - ΟΤΕ
Ζητούμενο η αγωνιστική ανάκαμψη

- Από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, γίνονται αρχαιρεσίες στην ΠΕΤ - ΟΤΕ. Ποια είναι η σημασία τους;

- Οι 10.500 τεχνικοί του ΟΤΕ καλούνται να εκλέξουν νέα διοίκηση και αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που θα γίνει το Μάη, καθώς και αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι η επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στον ΟΤΕ (ιδιωτικοποίηση, διάλυση υπηρεσιών και εκχώρηση σημαντικών έργων σε ιδιώτες), αλλά και στους εργαζόμενους (απολύσεις, υπονόμευση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση δικαιωμάτων, ασφαλιστικά κλπ.) θα ενταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι, εάν και μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών στην ΠΕΤ - ΟΤΕ, θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να αντισταθούν, να οργανώσουν τον αγώνα τους και να μπουν φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης, ή εάν θα συνεχιστεί η αδράνεια των συνδικάτων και ο παροπλισμός των εργαζομένων. Η απόρριψη της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ και της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", καθώς και η αποφασιστική ενίσχυση της ΕΣΚ, είναι βασικές προϋποθέσεις για την αγωνιστική ανάκαμψη του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ. Είναι πλέον καιρός, οι εργαζόμενοι να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

- Ποιος είναι ο ρόλος της ΠΕΤ - ΟΤΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ;

- Η ΠΕΤ - ΟΤΕ είναι το πιο μαζικό και, κατά κοινή ομολογία, το πιο δυναμικό κομμάτι του. Είναι "κορμός" του κινήματος. Γι' αυτό οι αποφάσεις της και η δυναμική της μπορεί να επηρεάσουν συνολικά το κίνημα και την Ομοσπονδία. Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν παλιότερα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για τις ΣΣΕ, για τα ασφαλιστικά, η ΠΕΤ - ΟΤΕ είχε βασικό ρόλο και ενίσχυσε αποφασιστικά τις δραστηριότητες της ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Δυστυχώς, την τριετία που πέρασε, και το δικό μας σωματείο σύρθηκε στην αδράνεια και στην αποδοχή των επιλογών της Διοίκησης και της πλειοψηφίας στην ΟΜΕ - ΟΤΕ. Οι όποιες "αντιστάσεις" της σε κάποια ζητήματα εκφράστηκαν είτε κάτω από την πίεση της ΕΣΚ και των εργαζομένων, είτε για λόγους εντυπώσεων.

- Ποια ήταν η στάση των άλλων παρατάξεων στη διάρκεια της απερχόμενης θητείας;

- Την κύρια ευθύνη για την αδράνεια της ΠΕΤ - ΟΤΕ και της ΟΜΕ έχει η ΠΑΣΚΕ, που με τις αποφάσεις και την τακτική της διευκόλυνε την εφαρμογή των επιλογών κυβέρνησης και διοίκησης. Είναι η ΠΑΣΚΕ, που επέβαλε την ουσιαστική αποδοχή της ιδιωτικοποίησης, των θυγατρικών, που και αυτές οδεύουν στους ιδιώτες. Είναι η ΠΑΣΚΕ, που αποδέχεται τις ολοκληρωτικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ, σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων.

Για να εξαπατήσει, μάλιστα, τους εργαζόμενους, εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, του "καλού" στην ΠΕΤ, που "διαφωνεί και αντιστέκεται" και του κακού στην ΟΜΕ, όπου κατόπιν ωριμότερης, φαίνεται, σκέψης, τα στελέχη της λένε "ναι" σε όλα. Πρόσφατο παράδειγμα: Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην ΠΕΤ ψήφισαν εναντίον της ιδιωτικοποίησης της κινητής τηλεφωνίας ξηράς, ενώ στην ΟΜΕ την αποδέχτηκαν.

Τις ίδιες, όμως, ευθύνες έχει και η Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΝ), που, συμμετέχοντας από κοινού με την ΠΑΣΚΕ στα προεδρεία της ΠΕΤ και της ΟΜΕ, στήριξε τις βασικές επιλογές της.

Σημαντικές ευθύνες ανήκουν και στη ΔΑΚΕ, που και με τις θέσεις της, αλλά και την επιδεικτική αδράνειά της, έκανε αβάντα στην πολιτική της ΠΑΣΚΕ, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για να δράσει ανεξέλεγκτα.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ