Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκληματική και ολέθρια για τους λαούς η επέμβαση

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να ευνοήσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία. Μία τέτοια επέμβαση θα είναι εγκληματική και ολέθρια, τόσο για τον αλβανικό, όσο και για τον ελληνικό λαό. Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν. Αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας τόσο για την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, όσο και για τις θέσεις του ΚΚΕ για την όλη εξέλιξη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε: "Θέλω και δημόσια να αναφέρω τα ζητήματα που έθεσε το ΚΚΕ στον πρωθυπουργό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το πρωί. Το πρώτο και βασικό που σήμερα πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα της κοινής γνώμης, αφορά το ζήτημα που ήδη συζητείται σε διεθνή κέντρα, και στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, για στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία με κάποια κάλυψη. Είτε με τη μορφή "ειρηνευτικής" δύναμης, είτε καθαρά στρατιωτικής δύναμης, είτε με πρόσχημα τη διάσωση ξένων υπηκόων.

Στον πρωθυπουργό υπογραμμίσαμε ότι θα είναι εγκληματικό και ολέθριο, όχι μόνο για τον αλβανικό λαό, αλλά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αν η ελληνική κυβέρνηση συναινέσει στη συγκρότηση μιας διεθνούς πολυεθνικής δύναμης στρατιωτικής και αν μάλιστα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Είναι καθαρό ότι μια τέτοια επέμβαση θα έχει σκοπό να καταπνίξει τη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία και θα έχει σαν στόχο να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις και να επιβάλει κάποια πολιτική λύση, η οποία θα είναι της αρεσκείας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μια τέτοια επέμβαση θα έχει ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα, που είναι μία χώρα με τα ίδια σύνορα με την Αλβανία. Θα είναι όμως και τρομακτικά επικίνδυνη και για τις παραπέρα εξελίξεις στα Βαλκάνια και γενικότερα.

Το ΝΑΤΟικό σχέδιο

Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΝΑΤΟ έχει επεξεργαστεί μία νέα στρατηγική, την οποία την έχει δοκιμάσει ήδη δύο φορές. Πρώτα στην περίπτωση του Περσικού Κόλπου, δεύτερη στην περίπτωση της Βοσνίας και η τρίτη δοκιμή, η τραγική, είναι πιθανόν να επιδιωχτεί να εκδηλωθεί στην Αλβανία.

Οταν δηλαδή ένας λαός εξεγείρεται, ζητώντας δημοκρατικές προοδευτικές λύσεις, να μπορούν ξένες δυνάμεις να επεμβαίνουν με διάφορα προσχήματα.

Δεν υπάρχει για μας κανένα πρόσχημα επέμβασης. Ενας λαός εξεγέρθηκε. Εκεί που έχουν μάλιστα συσταθεί λαϊκές επιτροπές της εξέγερσης, υπάρχει απόλυτη τάξη και γενικότερα σε όλη την Αλβανία δρομολογούνται θετικές εξελίξεις για το λαό.

Οποιοι θέλουν να επέμβουν, στην πραγματικότητα θέλουν να διασώσουν και τον Μπερίσα προσωπικά, αλλά και την πολιτική του και τους μηχανισμούς του. Υπογραμμίσαμε ακόμα στον πρωθυπουργό, ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετάσχει, ακόμα και αν συμβεί το αρνητικό, να συμμετάσχει σε μία τέτοια πολυεθνική δύναμη και η Τουρκία. Δεν αποτελεί για μας αυτό επιχείρημα.

Δεν είναι αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας η συμμετοχή της σε μία δολοφονική στρατιωτική δύναμη. Αναβάθμιση για μας, για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό είναι να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του αλβανικού λαού. Δεν είναι υπό κηδεμονία ούτε η Αλβανία, ούτε ο αλβανικός λαός.

Αυτή πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας. Θεωρούμε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στη θετική θέση που είχε διατυπώσει, ότι η ελληνική μειονότητα είναι μέρος του αλβανικού λαού. Παραμένει και σήμερα μέρος του αλβανικού λαού και η ελληνική μειονότητα θα βρεθεί σε πολύ θετική και πλεονεκτική θέση, αν πραγματικά ολοκληρωθούν οι θετικές εξελίξεις στην Αλβανία, με βάση τη θέληση του εξεγερμένου λαού.

Τότε, υπάρχει το πρόσφορο έδαφος και για τα ίσα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Σ' αυτή τη θέση εμμένοντας η κυβέρνηση, δεν πρέπει να δεχτεί τη συμμετοχή σε κάποια πολυεθνική δύναμη, με πρόσχημα τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας. Μια τέτοια συμμετοχή της Ελλάδας, αντικειμενικά θα ζημιώσει και την ελληνική μειονότητα.

Επιλεκτικά "ρεπορτάζ"

Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής: Από την εξεγερμένη Αλβανία φτάνουν μια σειρά πληροφορίες ή ρεπορτάζ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μας, ανεξάρτητα από θέληση ή επιθυμία, αλλοιώνουν πολλά από τα πραγματικά γεγονότα.

Και είναι αρνητικό, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και πολιτικοί παράγοντες αλλά και δημοσιογράφοι, εδώ μέσα από την Ελλάδα και χωρίς να έχουν άμεση εικόνα, δημιουργούν ένα κλίμα ότι η Αλβανία είναι κάτω από τον έλεγχο ληστών, ότι γίνεται πλιάτσικο και λεηλασίες και ότι στόχος των ληστών είναι η ελληνική μειονότητα.

Πρόκειται για ρεπορτάζ επιλεκτικά και λέω ανεξάρτητα από προθέσεις, βοηθούν εκείνους οι οποίοι θέλουν να παρουσιάζουν αλλοιωμένα και διαστρεβλωμένα τα γεγονότα, για να στρώσουν το έδαφος της ξένης στρατιωτικής επέμβασης.

Και μ' αυτή την έννοια, θα θέλαμε η ελληνική κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Τύπου, να ενημερώνει αντικειμενικά για τα πραγματικά γεγονότα και να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε υποκειμενική αλλοίωση και διαστρέβλωση.

Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να αντιδράσει αποτελεσματικά, στην περίπτωση που έχουμε ξένη στρατιωτική επέμβαση, με, ή όχι, συμμετοχή της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός να σταθεί αλληλέγγυος στον αλβανικό λαό. Είναι θετικό ότι συγκεντρώνεται βοήθεια φαρμακευτική, σε τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Αυτή πρέπει να είναι η στάση του ελληνικού λαού απέναντι στον αδελφό αλβανικό λαό, που τμήμα του επίσης είναι η ελληνική μειονότητα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης (1997-04-19 00:00:00.0)
Από τη δράση των Παραρτημάτων (1997-04-18 00:00:00.0)
Να ματαιωθεί η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών (1997-04-02 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό (1997-04-01 00:00:00.0)
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ (1997-03-15 00:00:00.0)
"ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ" ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ! (1997-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ