Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Ευκαιρία" για τυχοδιώκτες

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη και προετοιμασμένη να λάβει μέρος στην επέμβαση που σχεδιάζει ο διεθνής παράγων στην Αλβανία

"Χρυσή ευκαιρία", για να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια, βρήκε η ελληνική κυβέρνηση με την αλβανική κρίση και εμφανίζεται να "πιέζει" προς μια πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση, στην οποία, όπως δήλωσε χωρίς περιστροφές και χτες ο υπουργός Τύπου, η Ελλάδα θέλει και είναι έτοιμη να λάβει μέρος.

Η επιθυμία της Αθήνας για την προώθηση ενός σχεδίου στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία είναι τόσο μεγάλη και έντονη που εκδηλώνεται με άκομψο τρόπο, δίχως μάλιστα να λαμβάνει υπόψη της και το ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι που διαδραματίζεται μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων, με στόχο τη διαμόρφωση και τον έλεγχο του νέου πολιτικού σκηνικού αυτής της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε χτες από τις προσπάθειες του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, θέλει να υπογραμμίσει μεγαλοφώνως την απόφασή της να συμμετέχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση, προφανώς για να αποσπάσει τα εύσημα της Ουάσιγκτον για το ενεργό ενδιαφέρον της στη διαμόρφωση των νέων ΝΑΤΟικών δομών.

Ο υπουργός Τύπου χτες επανέλαβε πως "η Ελλάδα θα λάβει μέρος, σε περίπτωση που συγκροτηθεί πολυεθνική στρατιωτική δύναμη βοήθειας στην Αλβανία" και περιέγραψε το απαραίτητο πλαίσιο "νομιμότητας", λέγοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται "να υπάρξει ένα έγκυρο, επίσημο γραπτό αίτημα από την ηγεσία της γειτονικής χώρας και βεβαίως, συνέχισε ο υπουργός, πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και επίβλεψη ενός διεθνούς οργανισμού".

Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους "λεπτούς χειρισμούς", κυρίως, της Ουάσιγκτον, η οποία έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους, ότι πριν την παραίτηση Μπερίσα η όποια επέμβαση του διεθνούς παράγοντα, αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ του Σαλί Μπερίσα και τον διατηρεί στο πολιτικό παιχνίδι. Η Αθήνα, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει τον οποιονδήποτε, αρκεί να βρεθεί επί του πεδίου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν η στρατιωτική επέμβαση προσφέρει στήριγμα στον Σ. Μπερίσα. "Οχι μόνο δεν αποτελεί στήριγμα, είπε ο Δ. Ρέππας, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να ενισχυθεί στο ρόλο της η νέα κυβέρνηση που έχει προκύψει στην Αλβανία". Και ο υπουργός Τύπου συμπλήρωσε πως η νέα αλβανική κυβέρνηση "δεν έχει διατυπώσει ανάλογο αίτημα". Γιατί (ρητορικό το ερώτημα), άραγε; Μήπως ο Ελληνας υπουργός Τύπου γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον της αλβανικής κυβέρνησης απ' ό,τι η ίδια;

Προφανώς, όχι. Απλώς, η κυβέρνηση Φίνο γνωρίζει πολύ καλά αυτό που και η Ουάσιγκτον επισημαίνει στους βιαστικούς Ευρωπαίους. Οτι η όποια στρατιωτική επέμβαση διατηρεί τον Σ. Μπερίσα στο πολιτικό παιχνίδι.

Πράγματι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει επί του παρόντος πως δε συζητά τη συμμετοχή της σε στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο, παράλληλα, υποθάλπει το ελληνικό και ιταλικό "ενδιαφέρον" που οδηγεί Ρώμη και Αθήνα πολύ κοντά σε στρατιωτική παρουσία στον αλβανικό Βορά και Νότο, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση μελετά πολύ σοβαρά και σχεδιάζει την παρουσία της στη Νότιο Αλβανία, θέλοντας μάλιστα να της προσδώσει και στρατηγικού σχεδιασμού χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν για χρυσή ευκαιρία οικονομικής υιοθέτησης του αλβανικού Νότου, η οποία θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, σχετικά με τη μειονότητα.

Οι επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές αυτές σκέψεις, που αναπτύσσονται στην ελληνική κυβέρνηση, γίνονται περισσότερο ανησυχητικές, καθώς, όσο διατηρείται η έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία, ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια από κάποιους αμετανόητα θερμοκέφαλους οι επιδιώξεις για την αυτονόμηση της Νότιας Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ