Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Υπέρ της "δυτικής βοήθειας" ο γερμανικός Τύπος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του ανταποκριτή μας Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ) .-

Κεντρική θέση στο γερμανικό Τύπο έχει καταλάβει το θέμα των ραγδαίων εξελίξεων στην Αλβανία. Αν και πολλά δημοσιεύματα υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως η Γερμανία, διαδραμάτισαν στην ανάδειξη, στήριξη και διαιώνιση του καθεστώτος Μπερίσα, εμφανής είναι η προσπάθεια που γίνεται, τουλάχιστον από μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου, να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη η επέμβαση της Δύσης (κυρίως στρατιωτική) ως μοναδική διέξοδος της Αλβανίας από την κρίση.

"Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον Μπερίσα, μόνο κατά την περίοδο 1996 - '97, με 27 εκατομμύρια δολάρια συν 30 εκατομμύρια επιπλέον υπό τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας. Επίσης, από τη Γερμανία έρευσαν τον τελευταίο χρόνο (πέρσι) δεκάδες εκατομμύρια μάρκα στρατιωτικής βοήθειας και ο Τίχαρντ φον Βαϊτσέκερ (πρώην Γερμανός Πρόεδρος) προσέφερε επί βδομάδες άμεση εκλογική βοήθεια σε αυτόν". Αυτά γράφει η "Τάγκες Τσάιτουνγκ" στις 14/3 και συνεχίζει: "Ο Μπερίσα όχι μόνο εκλογική απάτη έχει διαπράξει σε βάρος των Αλβανών εκλογέων, αλλά και χρηματοδοτούνταν από τη μαφία του συστήματος των πυραμίδων". Και καταλήγοντας ο Γερμανός σχολιογράφος τονίζει: "Στην περίπτωση που η ωρολογιακή βόμβα της Αλβανίας επεκταθεί στην ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο, αυτό θα αποτελούσε τραγωδία για όλα τα Βαλκάνια".

Η "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ" γράφει: "Μια εξωτερική στρατιωτική παρουσία θα μπορούσε πραγματικά να στηρίξει το κύρος της πανκομματικής κυβέρνησης κατάστασης ανάγκης. Αυτή η ξένη στρατιωτική παρουσία θα προετοίμαζε - γράφει - το έδαφος για ανθρωπιστική βοήθεια... Σε καμία περίπτωση το χάος της Αλβανίας δεν επιτρέπεται να μεταπηδήσει στο Κόσσοβο και στην υπόλοιπη Μακεδονία και έτσι να εξαπολύσει τον πόλεμο στα Βαλκάνια".

Η "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ",τέλος, σε σχόλιό της, που κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνει: "Η Δύση σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα στον εαυτό της... Το σημαντικότερο καθήκον της Δύσης στην Αλβανία θα ήταν ένας χωρίς εξαίρεση αφοπλισμός. Μόνο σε μια Αστυνομία, που θα την επιτηρούσαν δυτικοί εντεταλμένοι, θα έπρεπε να επιτρέπεται να δοθούν ελαφρά όπλα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ