Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Απούλητα όλα τα καπνά!

Οι καπνέμποροι εκβιάζουν τους αγρότες να τα πουλήσουν σε τιμές μικρότερες απ' ό,τι συμφώνησαν και υπέγραψαν πέρσι με τα συμβόλαια καλλιέργειας

Οι καπνέμποροι αρνούνται να υλοποιήσουν τα συμβόλαια καλλιέργειας που έχουν υπογράψει με τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, εκβιάζοντάς τους να αγοράσουν τα καπνά με τιμές μικρότερες απ' ό,τι έχουν, αρχικά, συμφωνήσει και υπογράψει. Ετσι, αν και βρισκόμαστε μόλις δυο μήνες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου και ενώ έχουν περάσει αρκετοί μήνες από το άνοιγμα των αγορών στα καπνά, ακόμα δεν έχει πουληθεί ...φύλλο καπνού στο νομό Σερρών! Να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή καπνών στο νομό φτάνει περίπου τους 7.000 τόνους (5.200 τόνοι καπνά Μπασμάς και 1.800 τόνοι Σ 79) και απασχολούνται 6.500 καπνοπαραγωγοί.

Οι παραγωγοί κατάγγειλαν στον βουλευτή Σερρών του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου,ο οποίος επισκέφτηκε πολλά χωριά της περιοχής και ενημερώθηκε σχετικά και από τους αρμόδιους του Οργανισμού Καπνού, ότι οι έμποροι τους ζητάνε να τους δώσουν τα καπνά με τιμές μικρότερες απ' ό,τι έχει συμφωνηθεί, κάτι που, φυσικά, δεν αποδέχονται οι καπνοπαραγωγοί. Οι καπνέμποροι, προκειμένου να ρίξουν τις τιμές στα καπνά, αντίθετα από την πραγματικότητα και τι έχουν συμφωνήσει, υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιότητα. Ετσι, αντί των 1.450 δραχμών το κιλό, κατά μέσο όρο, που έχει συμφωνηθεί να πληρώσουν ρίχνουν τις τιμές στις 1.000 - 1.100 δραχμές, όσο οι περυσινές. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι αγρότες αποφεύγουν να παραδώσουν τα καπνά στους εμπόρους - αν και αντιμετωπίζουν πιεστικό οικονομικό πρόβλημα - γιατί τότε θα υποχρεώνονταν να καταφύγουν σε ενστάσεις, που είναι βέβαιο ότι τελικά θα υποβληθούν πολλές, και με δεδομένο ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην εξέτασή τους, χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα μείνουν αδικαίωτοι.

Οι καπνέμποροι εκμεταλλεύονται αυτήν την πραγματικότητα και "ποντάρουν" στην οικονομική ανέχεια των αγροτών, ότι δηλαδή δε θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ εφ' όσον έχουν οικογενειακές ανάγκες και υποχρεώσεις για τις καλλιέργειές τους. Οι παραγωγοί, όπως δήλωναν, είναι αγανακτισμένοι και με τη στάση της κυβέρνησης, που αφήνει τους καπνεμπόρους ασύδοτους να εκβιάζουν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους παραγωγούς και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να προστατευτεί το εισόδημα των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ