Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η απόφαση

Η δικαστική απόφαση δεν άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου μόνο, με τη γενική έννοια, για το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά "απελευθέρωσε" απ' ό,τι έδειξαν χτες οι εξελίξεις και διάφορες άλλες δυνάμεις που μέχρι τώρα εμφανίζονταν εκ του ασφαλούς να υπεραμύνονται "στα λόγια" της συνέχισης της απεργίας. Ετσι, με φωτεινή εξαίρεση σύσσωμες τις δυνάμεις της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας",που υπερψήφισαν στις τοπικές ΕΛΜΕ τις προτάσεις για αγωνιστική συνέχεια, λίγα είναι πλέον τα στελέχη των άλλων παρατάξεων που αποδεδειγμένα μπορούν να ισχυριστούν, κοιτώντας στα μάτια τους ηρωικούς απεργούς καθηγητές, ότι πράγματι πάλεψαν για να βγουν όρθιοι οι απεργοί απ' αυτή τη μάχη.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι προτάσεις για σπάσιμο της απεργίας "έπεφταν βροχή" από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚ στις τοπικές ΕΛΜΕ, ενώ δεν υστέρησαν σε αποδοχή αυτών των προτάσεων, τόσο γνωστά στελέχη του ΣΥΝ, όσο και στελέχη των "Παρεμβάσεων" με τρανταχτό, δυστυχώς, δείγμα όσα συνέβησαν στην ΕΛΜΕ Πάτρας.

Οι ΕΛΜΕ

Παρ' όλα αυτά, μέχρι αργά το βράδυ - μετά τα μεσάνυχτα - η πρόταση της βάσης για συνέχιση της απεργίας και για 9η βδομάδα, φαινόταν να διατηρεί την πλειοψηφία.

Από τις 71 ΕΛΜΕ που είχαν αρχίσει να κάνουν γενικές συνελεύσεις, οι 37 είχαν αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της απεργίας, 27 κατά και 7 ψήφισαν λευκό. Αν από τις 14 ΕΛΜΕ που υπολείπονταν, οι 6 ψήφιζαν υπέρ, η απεργία θα συνεχιστεί και για 9η εβδομάδα.

Η τελική απόφαση θα παρθεί σήμερα στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, που συνέρχεται στις 10.30 το πρωί στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".

Διγλωσσίες

Εκμεταλλευόμενη τη φυσική κούραση των καθηγητών, αλλά και τη δικαστική απόφαση που έκρινε καταχρηστική την απεργία των καθηγητών η παράταξη της ΠΑΣΚ ψήφισε σε μεγάλο αριθμό γενικών συνελεύσεων αναστολή της απεργίας των καθηγητών. Ωστόσο, σαν σκάνδαλο ασυνέπειας και διγλωσσίας φάνηκε στα μάτια των καθηγητών και η στάση της "Συνεργασίας", της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΝ που σε μεγάλο αριθμό γενικών συνελεύσεων (Στ' Αθήνας, Α Πειραιά, Β Δυτ. Αττικής, Β και Δ Ανατ. Αττικής), σε κάποιες μάλιστα πλάι - πλάι με μερίδα συνδικαλιστών των "Παρεμβάσεων" (με χαρακτηριστική περίπτωση την ΕΛΜΕ Αχαϊας), ψήφιζε αναστολή της απεργίας, σπέρνοντας κλίμα ηττοπάθειας στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα, ενώ μία μέρα πριν στη διοίκηση της ΟΛΜΕ ψήφιζαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας. Ωστόσο, κεντρικά στελέχη του ΣΥΝ στους καθηγητές, σαν να μην γνώριζαν τι έπραξαν τα μέλη τους στις τοπικές ΕΛΜΕ έριχναν όλες τις ευθύνες, για τη μεταστροφή των γενικών συνελεύσεων, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό της ΠΑΣΚ, σε μια προσπάθεια να βγάλουν την παράταξή τους "λάδι".

Ο Δ. Σταματελάτος στέλεχος της ΔΕΕ τόνισε ότι "η ΔΕΕ υποστήριξε τη συνέχιση της απεργίας, γιατί ο στόχος ήταν η κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δώσει λύσεις και ταυτόχρονα ο κλάδος να απαντήσει στην τελευταία επίθεση αυταρχισμού που εκφράστηκε με την ποινικοποίηση της απεργίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ