Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Θα προχωρήσει στην περικοπή τους η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων, εφαρμόζοντας το Ν. 2084/92 της ΝΔ, εξέφρασε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης ισχυρίστηκε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τους νόμους και σε μια έξαρση κυνισμού προχώρησε και σε μαθήματα δημοκρατίας, λέγοντας ότι "η αρχή της νομιμότητας είναι βασική αρχή της δημοκρατίας". Ξέχασε, βεβαίως, να πει ότι η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ ήταν από το 1993 προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, στη βάση αυτής της λογικής, υπεραμύνθηκε της εγκυκλίου που έχει σταλεί από το υπουργείο για την προετοιμασία του μέτρου περικοπής των συντάξεων και προσποιήθηκε ότι δεν κατανοεί την κριτική του ΚΚΕ που χαρακτηρίζει αυτή την εγκύκλιο απαράδεκτη. Τέλος, κατέληξε στο γνωστό ρετρό του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, στον οποίο και παρέπεμψε, λέγοντας ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία θα είναι προϊόν αυτού του διαλόγου. Δεν έφταναν, δηλαδή, όλα τα άλλα που είπε, πρόσθεσε στο τέλος και την κοροϊδία.

"Εφαρμόζετε τη "Λευκή Βίβλο""

Απαντώντας στον υφυπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, από το 1993, έλεγε τόσα πολλά ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που είχε ξεπεράσει σε φρασεολογία τους πάντες. "Ακόμα κι εμείς νιώθαμε κάπως να μειονεκτούμε μπροστά στα όσα εσείς λέγατε", σημείωσε με έμφαση ο βουλευτής του ΚΚΕ. Και πρόσθεσε: "Εχω στα χέρια μου επιστολές πρωτοκλασάτων κυβερνητικών σας στελεχών, τα οποία τότε έλεγαν πως "μόλις έρθουμε εμείς στην κυβέρνηση θα καταργήσουμε αυτούς τους βάρβαρους νόμους". Κι αντί να τους καταργήσετε, τέσσερα χρόνια τώρα, τους εφαρμόζετε με βάση την αρχή της νομιμότητας την οποία προχτές καταγγέλνατε".

Στη συνέχεια, ο Μ. Κωστόπουλος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα και στην ανάγκη τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι με διατάγματα και προσταγές, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και σε βάρος τους, δεν μπορούν να υπάρχουν βιώσιμες λύσεις. Τέλος, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική στο θέμα, σημείωσε ότι δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ