Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιάζονται να "ξεμπερδέψουν" με τους αγώνες

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πιστεύουν ότι έχουν τελειώσει με τις λαϊκές κινητοποιήσεις και γι' αυτό πασχίζουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επιβολή του "νέου" πακέτου αντιλαϊκών μέτρων. Ο Κ. Σημίτης φέρεται να δήλωσε, στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ότι "μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων και των εκπαιδευτικών θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου".

* * *

Ασφαλώς και βιάζονται να ξεμπερδέψουν με τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Με την αλαζονεία που τους χαρακτηρίζει, αυταπατώνται ότι η επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού "τσάκισε" το ηθικό των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και θα σταματήσουν τον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και της επιβίωσής τους. Πλανώνται πλάνην οικτρά, αν νομίζουν ότι η "διά πυρός και σιδήρου" επιχείρηση για την εξουδετέρωση του λαϊκού κινήματος έχει γονατίσει τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους καθηγητές, τους ναυτεργάτες, του συνταξιούχους. Γελιούνται, αν πιστεύουν ότι θα παραιτηθούν τα λαϊκά στρώματα, επειδή "οι αγώνες τους δεν έχουν αποτελέσματα και, άρα, καλύτερα να μην γίνονται", όπως κατά κόρον διαδίδει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσουν και άλλες εκπλήξεις, ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που αισθάνθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο.

Προς το παρόν όμως, μετράνε τις πληγές του "πρώτου γύρου" των λαϊκών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσίευσαν χτες τα "Νέα", η δημοτικότητα του Κ. Σημίτη έπεσε κατακόρυφα. Μέσα στο διάστημα των τριών προηγούμενων μηνών, είχε πτώση 6,5% μονάδων, σημείωσε, δηλαδή, τη μεγαλύτερη φθορά από κάθε άλλο αρχηγό κόμματος. Αντίστοιχα, φθορά παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας στο 21,6% των προτιμήσεων, ενώ το 77% των ερωτηθέντων δηλώνει τη δυσαρέσκειά του για την κυβερνητική πολιτική.

* * *

Είναι γελασμένοι, αν νομίζουν ότι θα ενσωματώσουν και εξουδετερώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Πολύ περισσότερο, που οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει πολύτιμες εμπειρίες από τους πρόσφατους σκληρούς και ηρωικούς αγώνες. Οι εμπειρίες αυτές θα αποδειχθούν πολύτιμες, στη συνέχεια της λαϊκής αντεπίθεσης, η οποία πολύ πιο σύντομα, απ' ό,τι περιμένουν, θα πάρει "σάρκα και οστά".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ