Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Υπαναχωρεί η κυβέρνηση

Μόνο στο κατοχικό δάνειο περιορίζει πλέον τις απαιτήσεις της από τη Γερμανία η κυβέρνηση, υπαναχωρώντας από τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου,σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών είπε: "Υπάρχει και το θέμα των αποζημιώσεων των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι υπέστησαν ζημίες, υπήρξαν απώλειες προσώπων, απώλειες περιουσιών εκ της δράσεως των δυνάμεων Κατοχής. Αλλά για το θέμα αυτό υπάρχει νομικό αδιέξοδο, λόγω του ότι η σύγχρονη Γερμανία στηρίζεται στο πλάσμα δικαίου ότι υπάρχει διακοπή νομικής συνέχειας μεταξύ του Γ Ράιχ και της σημερινής Γερμανίας. Επομένως η σημερινή Γερμανία δεν αποζημιώνει ούτε καν τους ίδιους τους πολίτες της, οι οποίοι και αυτοί υπέφεραν από τη δράση των αρχών του χιτλερικού καθεστώτος. Ομως είναι ανοιχτό και έχει τεθεί το θέμα της επιστροφής του αναγκαστικού δανείου. Βεβαίως, αυτό υπολογιζόμενο με τους τόκους ανέρχεται σε ένα ποσό κολοσσιαίο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να προσεγγίζει τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια".

Να σημειωθεί ότι η απάντηση του Θ. Πάγκαλου έρχεται σε αντίφαση με τις ίδιες τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου που προϊσταται και οι οποίες θεωρούν ότι όλες οι συμφωνίες από το 1950 και μετά προβλέπουν ότι τυπικά συνεχιστής του Γ Ράιχ είναι η σημερινή Γερμανία. Στη συμφωνία σκοπιμότητας του Λονδίνου το 1953 σημειώνεται ότι θα καθυστερήσει η ρύθμιση για τις επανορθώσεις έως την επανένωση της Γερμανίας η οποία σαφώς προσδιορίζεται ότι θα είναι ο συνεχιστής του Γ Ράιχ. Μετά δε τη συμφωνία "2+4" της Μόσχας το 1990 αυτό το πρόσχημα έπαψε να υφίσταται.

Συνεπώς, με τη χτεσινή τοποθέτησή του ο Θ. Πάγκαλος προκαλεί για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ