Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Υποβάθμιση και κουκούλωμα επιχειρεί η κυβέρνηση

Να υποβαθμίσει επιχείρησε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή - κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ - τη σημασία του γεγονότος ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στη διαγραφή χρεών επιχειρήσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Συγκεκριμένα απαντώντας στην Ερώτηση ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, προσπάθησε να απαλλάξει την κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη για τη διαγραφή των χρεών αυτών επικαλούμενος το επιχείρημα ότι τόσο η Εθνική όσο και οι άλλες τράπεζες λειτουργούν ως ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες κι ότι η Εθνική δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα. Επίσης επικαλούμενος το περιβόητο τραπεζικό απόρρητο δεν απάντησε στα ερωτήματα του ΚΚΕ για το ποιες επιχειρήσεις αφορά η διαγραφή των χρεών. Τέλος σε ό,τι αφορά το ύψος των χρεών που διαγράφηκαν ανέφερε ότι:

- Εγινε απόσβεση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 53 δισ. δρχ.

- Διαγράφτηκαν ανερχόμενες συμμετοχές σε επιχειρήσεις που είχαν πτωχεύσει ή είχαν τεθεί υπό εκκαθάριση ύψους 63,6 δισ. δρχ.

Ο Στ. Παναγιώτου

Απαντώντας στον υφυπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου σημείωσε ότι το ύψος των χρεών που διαγράφηκαν ανέρχεται σε 177,9 δισ. δρχ, ποσό πολύ υψηλότερο απ' αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Επίσης ο κομμουνιστής βουλευτής αναφερόμενος στο θέμα των πτωχεύσεων επιχειρήσεων, τόνισε ότι υπάρχει νομικό κενό στο πτωχευτικό δίκαιο. "Πολλές απ' αυτές τις πτωχεύσεις - είπε - είναι εικονικές. Μια σειρά επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε εκκαθάριση - πτώχευση, να ορίζουν σύνδικο και στη συνέχεια περνούν στους παλιούς τους ιδιοκτήτες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της τράπεζας γι' αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλες". Τέλος ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όφειλε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιες επιχειρήσεις αφορά η διαγραφή χρεών που έκανε η Εθνική και να πάψει να επικαλείται ως άλλοθι το τραπεζιτικό απόρρητο για να κρατάει στο σκοτάδι το όλο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ