Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Εγχορδες" προτάσεις

Είναι κιθαριστής και το όνειρό του είναι να μπορέσει κάποτε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κιθάρα ως σολίστας. Προς το παρόν, όμως, παραδίδει και μαθήματα κλασικής κιθάρας και επίσης παίρνει μαθήματα σύνθεσης στο παράρτημα Ηλιούπολης του Διεθνούς Ωδείου Αθήνας, ενώ μόλις αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Κοτρωνάκη,ο οποίος την Παρασκευή 21 Μαρτίου (8.30μ.μ.) δίνει ρεσιτάλ στην αίθουσα "Παρνασσός" (Καρύτση 8) στα πλαίσια του "1ου Ρεσιτάλ Κιθάρας - Δημήτρης Φάμπας" που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Το έγχορδο".

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με το "Εγχορδο" και θα παρουσιάσει αρκετά έργα σύγχρονων συνθετών όπως: Ιβάνοβιτς, Μπράουερ και Κλάιγιανς αλλά και κλασικών όπως των Μπαχ και Παγκανίνι.

"Η κιθάρα είναι ένα σχετικά νέο όργανο, δεν έχει στο ρεπερτόριό της κλασικά κομμάτια και βέβαια δε φέρνει πίσω της μία μεγάλη παράδοση", λέει ο ίδιος. "Ομως στις μέρες μας υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή, αν και είναι λίγοι οι κιθαριστές που έχουν γίνει ευρέως γνωστοί. Η κιθάρα, ουσιαστικά τώρα αναπτύσσεται και αυτό αφορά τόσο στη χώρα όσο και στις χώρες του εξωτερικού. Προς το παρόν δεν μπορούμε, νομίζω, να μιλάμε για μία "σχολή" στην κιθάρα".

Οσο για τα Ωδεία "πρακτικά είναι αδύνατον να καλύψουν όλο το μουσικό εύρος της κιθάρας.Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ελάχιστοι εξειδικευμένοι χώροι μάθησης, για παράδειγμα, της τζαζ κιθάρας. Εδώ πια ο καθένας ασχολείται και ψάχνει μόνος του".

- Τι ευκαιρίες υπάρχουν για έναν νέο κιθαριστή να παρουσιάσει τη δουλιά του; Πώς στηρίζεται και προωθείται η επαγγελματική ενασχόληση;

"Υπάρχουν μόνο κάποιοι πολιτιστικοί φορείς. Ουσιαστικά ο καθένας μόνος του αναζητά τρόπους να κινηθεί. Εξάλλου δεν υπάρχουν πολλοί χώροι που μπορούμε να παρουσιάσουμε τη δουλιά μας και επιπλέον το κοινό είναι κάπως περιορισμένο".

- Υπάρχουν ορχήστρες με τις οποίες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

"Καταρχήν με μια ορχήστρα θα μπορούσα να συνεργαστώ μόνο ως σολίστ και όχι ως κανονικό μέλος της. Νομίζω, πάντως, ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και θα ήθελα να συνεργαστώ με την ΚΟΑ".

Οσο για το άμεσο μέλλον ο Δημήτρης Κοτρωνάκης έχει κληθεί να δώσει ρεσιτάλ στο τέλος του χρόνου στα Κανάρια Νησιά, το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ του Βόλου, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ