Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλες ήταν οι Μυκήνες;

"Αλλες ήταν οι Μυκήνες;". Αυτό το ερώτημα θέτει και επιχειρεί να το απαντήσει το βιβλίο του υποψήφιου διδάκτορα στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Βαγγέλη Πανταζή "Ομηρική Γεωγραφία και Ομηρική Εποχή" με υπότιτλο "1. Ο εξομηρισμός της αρχαίας Ελλάδας και το πρόβλημα των Μυκηνών", που παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκδόσεις "Καστανιώτη".Κατά τον συγγραφέα αυτής της ενδιαφέρουσας - και πρωτότυπης θεματικά και ρηξικέλευθης - μελέτης, η ταύτιση των Μυκηνών του Σλίμαν (και του Παυσανία) με τις Μυκήνες του ποιητή που αποκαλούμε "Ομηρο", "αποτελεί τη μεγαλύτερη αρχαιολογική πλάνη όλων των εποχών!".Οι γνωστές μας Μυκήνες δεν έχουν σχέση με τις ομηρικές, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν δυτικά του Μαλέα, ή στον κόλπο της Νεάπολης, ή στον κόλπο της Πλύστρας.Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε ο συγγραφέας μετά από εξέταση των επικών, γεωγραφικών και ιστορικών πηγών και της "χοώδους" ομηρικής φιλολογίας.

"Χάος", πιστεύει ο Β. Πανταζής "χωρίζει την ομηρική γεωγραφία από την πολιτική γεωγραφία της ιστορικής αρχαιότητας" και δομεί τη μελέτη του με το εξής σκεπτικό: 1) Μια βαθιά χρονική τάφρος χωρίζει τον Ομηρο από τις απαρχές της ιστορικής αρχαιότητας. 2) Στην τάφρο αυτή, χρονικά συμπίπτουσα με το λεγόμενο "Αρχαιοελληνικό μεσαίωνα", χάθηκαν τα περισσότερα ομηρικά τοπωνύμια. 3) Οι Ελληνες της ιστορικής αρχαιότητας απέδιδαν σε άσχετους τόπους τα ομηρικά τοπωνύμια, με βάση εικασίες η τοπικιστικές διεκδικήσεις. 4) Πρέπει να αναπλάσουμε την ομηρική γεωγραφία, αποδεσμευμένοι από τις δήθεν ομηρικές ονοματοθεσίες των αρχαίων. Ενα ακόμα συμπέρασμα του συγγραφέα είναι ότι ο ποιητής των επών έζησε το 10π.Χ. αιώνα και κατέγραψε τα έπη σε προαλφαβητική γραφή. Το έργο του επανακαλύφθηκε και μεταγράφηκε σε αλφαβητική γραφή.

Για εφήβους
  • Οι εκδόσεις "Αγκυρα" παρουσίασαν χθες το νέο βιβλίο του Αντώνη Δελώνη "Η εξομολόγηση",το οποίο απέσπασε το α βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος της "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς".Βραβείο που αθλοθέτησε η "Αγκυρα" και αφορά σε μια σειρά σύγχρονης λογοτεχνίας με θέματα της σύγχρονης νεολαίας. Το βιβλίο, για το οποίο μίλησαν η συγγραφέαςΑγγελική Βαρελλά και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μεταλληνός,αφορά σε μια από τις μάστιγες της νεολαίας, τα ναρκωτικά. Ο έφηβος του βιβλίου είναι εξαρτημένος και στο δύσκολο αγώνα για την απεξάρτησή του έχει συμπαραστάτη ένα δάσκαλο, μόνιμο "ήρωα" των έργων του Αντ. Δελώνη, ο οποίος είναι επίσης δάσκαλος. Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ