Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Μαύρο" το πακέτο αγροτικών τιμών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας). -

Αποφασισμένοι να περάσουν τα καταστροφικά μέτρα κατά των αγροτών, ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών, που περιλαμβάνει το πακέτο αγροτικών τιμών για την περίοδο 1997 - '98 είναι η Κομισιόν και οι κοινοτικοί εταίροι, ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αγρόν ηγόραζεν...

Αυτό φάνηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" τιμών και συναφών μέτρων που έχει προτείνει η Κομισιόν. Το φετινό πακέτο έχει ως διακηρυγμένο... βασικό εχθρό το σιτάρι, ενώ η Κομισιόν σκοπεύει να "εξοικονομήσει" περί τα 2 δισ. ECU από τον αγροτικό τομέα. Η επίθεση, ιδιαίτερα στο σιτάρι, ενοχλεί και τους Γάλλους και τους Γερμανούς, εκτός από τις μεσογειακές χώρες, οι οποίοι και θα προσπαθήσουν να έχουν τις λιγότερες απώλειες.

Στο εξοντωτικό πακέτο τιμών προτείνεται για τα σιτηρά η μείωση της αντισταθμιστικής ενίσχυσης κατά 7,3% (από 54,34 σε 50,37 ECU ανά εκτάριο), ενώ η τιμή παρέμβασης (ελάχιστη τιμή αγοράς) παραμένει παγωμένη στα 119,19 ECU ανά τόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι σιτοπαραγωγοί θα υποστούν και νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Στο λάδι μειώνεται για δεύτερη χρονιά η τιμή παρέμβασης, από 186,17 σε 180,58 ECU ανά 100 κιλά (μείωση 3%), πράγμα που σημαίνει ότι καταργείται στην πράξη η τιμή παρέμβασης. Στο ρύζι μειώνεται η τιμή παρέμβασης κατά 5%, από 353,45 σε 333,45 ECU ανά τόνο, ενώ μειώνεται επίσης και η μηνιαία προσαύξηση (ποσό που χορηγείται για τις εισοδηματικές απώλειες μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ) από 2,28 σε 2 ECU ανά τόνο. Ακόμα προτείνονται δραστικές μειώσεις στους ελαιούχους σπόρους.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία αντέδρασαν χτες έντονα στις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν. Αντίθετα ο Ελληνας υπουργός, Στ. Τζουμάκας, "κυνηγά" τον αρμόδιο επίτροπο Φρ. Φίσλερ μ' ένα χαρτί 10 (! ) αιτημάτων επί παντός επιστητού και με "εκκρεμότητες" των τελευταίων δύο- τριών χρόνων. Το υπόμνημα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και αιτήματα για το βαμβάκι και ορισμένα οπωροκηπευτικά για "απ' ευθείας χορήγηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς". Πιο ειδικά για το βαμβάκι καθιέρωση περιφερειακών και ατομικών ποσοστώσεων. Θέματα για τα οποία έχουν ληφθεί πλέον οι οριστικές ομόφωνες αποφάσεις από καιρό και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα αιτήματα αυτά, πάντως, αντιμετωπίζονται χλευαστικά από την Κομισιόν, ενώ ο Φρ. Φίσλερ ζήτησε, σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, "να υποβληθούν συμπληρωματικές αναλύσεις που θα διευκολύνουν τις υπηρεσίες της Κομισιόν να αξιολογήσουν με ακρίβεια τα ελληνικά αιτήματα".Ο επίτροπος Γεωργίας πρότεινε επίσης στον Στ. Τζουμάκα να συναντηθούν εκ νέου στις 8 Απρίλη στο Στρασβούργο.

Αυτό που φαίνεται πάντως, είναι ότι τα αιτήματα του υπουργού Γεωργίας δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ποτέ. Γιατί, από τη μία η Κομισιόν δεν κάνει"χάρες" στα μικρά κράτη - μέλη για τα αγροτικά. Από την άλλη, γιατί η κυβέρνηση, εκ των υστέρων,προβάλλει αιτήματα για αγορές προϊόντων (βαμβάκι, οπωροκηπευτικά) στις οποίες έχουν ληφθεί ήδη οριστικά και αμετάκλητα οι αποφάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Οταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα προϊόντα η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ραγιαδισμό και δουλοπρέπεια, δεν πρόβαλλε καμιά αντίρρηση, ούτε σε επιμέρους ζητήματα. Τώρα, ο υπουργός Γεωργίας μαζεύει εκ των υστέρων, σ' ένα "υπόμνημα", διάφορα αιτήματα γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν στις Βρυξέλλες. Αρα το κάνει αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση και για να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς. Για τα προτεινόμενα, φέτος, καταστροφικά μέτρα που προτείνει η Κομισιόν, ο Στ. Τζουμάκας δεν είπε κουβέντα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ