Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο γιουρούσι

Νέο γιουρούσι κατά βασικών καλλιεργειών και των εισοδημάτων των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας επιχειρεί φέτος το Διευθυντήριο της ΕΕ με το πακέτο αγροτικών τιμών εμπορικής περιόδου 1997/98.

Πέραν των δραστικών μειώσεων στην παραγωγή, τις τιμές και τις στρεμματικές ενισχύσεις και λοιπά αρνητικά μέτρα που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος, για δεύτερη χρονιά, επιβάλλεται νέα μεγάλη - κατά 7,3% - μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης στην καλλιέργεια σιτηρών, με στόχο την εγκατάλειψή της, αφού γίνεται εντελώς ασύμφορη.

***

Στο ελαιόλαδο, επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μειώνεται η τιμή παρέμβασης και, ουσιαστικά, αχρηστεύεται ο θεσμός της παρέμβασης, για να έρθουν σε λίγο να τον καταργήσουν, ως εντελώς άχρηστο... Κι αυτό ενώ μεθοδεύεται αλλαγή του καθεστώτος και μείωση της επιδότησης που, τώρα, θα δίνεται κατά δέντρο. Στο ρύζι μειώνεται η τιμή παρέμβασης κατά 5%, ενώ μειώσεις προτείνονται και για άλλες παραγωγές, π.χ. ελαιούχους σπόρους. Ωστόσο, ο υπουργός Γεωργίας δέχτηκε να συζητήσει τέτοιες προτάσεις που η εφαρμογή τους θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

***

Παραπέρα, η κυβέρνηση αποφεύγει να διεκδικήσει βελτίωση των προτάσεων, όχι μόνον όσον αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά και για τις άλλες καλλιέργειες και τον κτηνοτροφικό τομέα που πλήττονται με τα κοινοτικά μέτρα. Παραδείγματος χάρη, με την αναθεώρηση του καθεστώτος στον τομέα των οπωροκηπευτικών, όπου μειώνονται οι εξαγωγικές επιδοτήσεις, προβλέπεται συγχρηματοδότηση στα πλαίσια των Ομάδων Παραγωγών και αυτοχρηματοδότηση από τους παραγωγούς για τη στήριξη των τιμών και των χωματερών! Ακόμα, στα καπνά όπου μεθοδεύεται δραματική μείωση των πριμ, με το πρόσχημα της στήριξης της ποιότητας, πράγμα που θα οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη των καπνών "βιρτζίνια" και "μπέρλεϋ", η καλλιέργεια των οποίων προωθήθηκε για αντικατάσταση - αναδιάρθρωση των λιγότερο εμπορικών καπνών όπως είναι τα "τσεμπέλια".

***

Αντίθετα, απ' όλα αυτά, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας... τρέχει από κοντά στον Επίτροπο Γεωργίας της Κομισιόν, Φρ. Φίσλερ και παρακαλά να του επιτρέψει να πάρει μέτρα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας στα επίπεδα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση! Μέτρα όπως οι ζώνες καλλιέργειας και οι ατομικές ποσοστώσεις, ώστε να μην είναι δυνατόν να ξεπερνιέται το πλαφόν που επιβάλλει το Διευθυντήριο στη βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Τύφλα να 'χει το Διευθυντήριο!

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ