Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύπλευρος δημιουργός του Μεσοπολέμου

Δίτομη έκδοση για το έργο του Κωστή Μπαστιά

Ελάχιστοι από τους σημερινούς φιλότεχνους νέους, ακόμα και από τους ανθρώπους των γραμμάτων, του θεάτρου (πρόζας και λυρικού), της δημοσιογραφίας, γνωρίζουν το πολύπλευρο έργο του λόγιου, θεατρανθρώπου και δημοσιογράφου Κωστή Μπαστιά.Την έντονη παρουσία και επιρροή που άσκησε για πολλά χρόνια σε τομείς της τέχνης και από υπεύθυνες θέσεις. Ευκαιρία τώρα να τη γνωρίσουν, με το δίτομο έργο του συγγραφέα Γιάννη Κ. Μπαστιά "Ο Κωστής Μπαστιάς στα χρόνια του Μεσοπολέμου",με υπότιτλο"Μεσοπόλεμος - Κατοχή - Απελευθέρωση". Ο πρώτος τόμος αφορά στη χρονογραφία και εργογραφία, ενώ ο δεύτερος στη βιβλιογραφία.

Το δίτομο έργο παρουσιάστηκε χτες από την "Εκδοτική Αθηνών",με ομιλητές τον συγγραφέα, τον ιστορικό της λογοτεχνίας μας Αλέξανδρο Αργυρίου, τον κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξανδρο Ζήρα,που επισήμαναν ο καθένας από τον τομέα της αναφοράς του την ιστορική σημασία του έργου του Κ. Μπαστιά, πολλές πλευρές του οποίου έμεναν μέχρι τώρα ανεξερεύνητες και τις οποίες φωτίζει πλέον το δίτομο έργο.

Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο του Κ. Μπαστιά και αυτή η έκδοση είναι και ένα αφιέρωμα του γιου προς τον πατέρα, του Γ. Μπαστιά προς τον Κ. Μπαστιά, αφιέρωμα που φωτίζει με πλήθος πληροφοριών τις άγνωστες πτυχές του έργου του Κ. Μπαστιά και "θα συμβάλει στην επανεκτίμηση προσώπων και πραγμάτων του Μεσοπολέμου", όπως πιστεύει ο συγγραφέας του βιβλίου.

Μια ακόμη σημαντική πτυχή του βιβλίου είναι ότι μέσα από 3.500 λήμματα της αναλυτικής εργογραφίας και βιβλιογραφίας για τον Κ. Μπαστιά, αποκαλύπτονται "λανθάνοντα κείμενα εκατοντάδων λογοτεχνών, κριτικών και άλλων πνευματικών ανθρώπων της εποχής", που βρίσκονται διάσπαρτα σε απρόσιτες, σήμερα, εφημερίδες, περιοδικά και ιδιωτικά αρχεία που προσφέρουν "νέο υλικό προς μελέτη". Ο συγγραφέας άρχισε την έρευνά του πριν δέκα χρόνια, όταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στον τόμο του 1925 της ημερήσιας εφημερίδας του Αλέξανδρου Παπαναστασίου "Δημοκρατία", ανακάλυψε τη δημοσίευση σε 99 συνέχειες του μυθιστορήματος του 25χρονου τότε αρχισυντάκτη της Κ. Μπαστιά "Το πουλί της νύχτας". Στην εκτενή έρευνα του συγγραφέα, βασικάβοηθήματα στάθηκαν η μελέτη του δημοσιογράφου Νίκου Καραντηνού"Βιβλιογραφική συμβολή στη μελέτη του έργου του Κωστή Μπαστιά" (1969), η οποία σημείωνε ότι "αν επρόκειτο να βιβλιογραφηθεί θ' απαιτούσε τόμους και μάλιστα ογκώδεις", καθώς και η σχετική βιλιογραφική εργασία στο περιοδικό που είχε δημιουργήσει ο Κ. Μπαστιάς "Ελληνικά Γράμματα".

Να σημειώσουμε ότι το έργο περιλαμβάνει 250 αδημοσίευτα μέχρι τώρα κείμενα γνωστών πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών της εποχής του Κ.Μπαστιά, πλούσια εικονογράφηση, ανέκδοτες φωτογραφίες και σπάνια σχέδια της εποχής του Μεσοπολέμου. Η έκδοση θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα σε εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Ερμούπολης στη μνήμη του Κ. Μπαστιά, με ομιλίες, έκθεση και παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στο ιστορικό θέατρο της πόλης "Απόλλων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις Ελλήνων δημιουργών (2002-12-20 00:00:00.0)
«Μάθημα» λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας (2000-08-27 00:00:00.0)
Ελληνες σε λιθουανικές εκδόσεις (1997-06-10 00:00:00.0)
Η Ερμούπολη τιμά το τέκνο της (1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ