Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισόδια, ένταση και διπλωματικοί διαξιφισμοί
  • Οξύνεται η διπλωματική αντιπαράθεση Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • Επεκτείνονται οι συγκρούσεις, επεισόδια και στη Βηθλεέμ
  • Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την οικοδόμηση του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις και το μέλλον της περιοχής. Οργισμένος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ μίλησε για κατάρρευση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και απέφυγε να απαντήσει στην ύστατη πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου περί "πακέτου" για συνοπτική περάτωση των τελικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, οι Αραβες πρεσβευτές στα Ηνωμένα Εθνη επανέφεραν το θέμα της καταδίκης του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες οξύνονται.

"Η ισραηλινή κυβέρνηση πράττει σαν να είμαστε μικρά και ηλίθια παιδιά και αυτό δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Αν η τακτική της συνεχιστεί βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους για την ειρηνευτική διαδικασία, καθώς ειρήνη χωρίς την Ιερουσαλήμ δεν μπορούμε να έχουμε". Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους Παλαιστινίους βουλευτές, ο Γιάσερ Αραφάτ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Κάιρο όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, για να εξετάσουν από κοινού τις εξελίξεις.

Συνοπτικό πακέτο από τον Νετανιάχου

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρνήθηκε να σχολιάσει μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στο τραπέζι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διά μέσω του Ιορδανού βασιλιά Χουσεϊν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να προτείνει στους Παλαιστινίους ένα πακέτο συνολικών προτάσεων για τα τέσσερα εναπομείναντα κομβικά ζητήματα, δηλαδή το μέλλον της Ιερουσαλήμ, το ενδεχόμενο ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, το θέμα του επαναπατρισμού των προσφύγων και το θέμα του εποικισμού. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η ισραηλινή πρόταση ορίζει ως προθεσμία ολοκλήρωσης των συνομιλιών τους επόμενους 9 μήνες και στην περίπτωση που καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, τότε θα επανεξεταστεί η εφαρμογή της τρίτης φάσης της συμφωνίας του Οσλο.

Πάντως, ο Σάεμπ Ερακάτ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας έσπασε τη σιωπή του και σχολίασε την ισραηλινή πρόταση χαρακτηρίζοντάς την "κόλπο". Ο Ερακάτ υπενθύμισε ότι η τρίτη φάση των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών έπρεπε να αρχίσει κατά την τρέχουσα βδομάδα. Εντούτοις, "η ισραηλινή κυβέρνηση προτίμησε να συνομιλήσει με τις εργασίες του νέου εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ και η κίνηση είναι αρκετή!"

Επεισόδια στη Βηθλεέμ

Στο μεταξύ, οξύνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους σε όλη τη Δυτική Οχθη, αλλά και κατά μήκος των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χθες, στην πόλη της Βηθλεέμ ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και στον ισραηλινό στρατό. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πέτρες και μολότοφ προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που απάντησαν με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και νερό. Η επέκταση και επιδείνωση των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν μετά από 3 ώρες, αποφεύχθηκε χάρη στην επέμβαση πολλών Παλαιστινίων αστυνομικών, οι οποίοι απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Επιμένουν οι αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το θέμα της καταδίκης της ισραηλινής πολιτικής τόσο σχετικά με τους οικισμούς γενικά όσο και σχετικά με την οικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα συγκεκριμένα, επανέφεραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χθες, οι πρεσβευτές των αραβικών χωρών. Μια εβδομάδα μετά τη συντριπτική ψήφιση από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού της καταδίκης της ισραηλινής πολιτικής με 130 ψήφους υπέρ και μόλις δύο κατά (αυτές του ίδιου του Ισραήλ και των ΗΠΑ), το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να συνεδριάσει, αργά χτες το βράδυ, κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, ο οποίος είχε ασκήσει "βέτο" στην προηγούμενη σχετική συνεδρίαση ενώπιον μιας καταδικαστικής απόφασης που υποστήριζαν τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου, εμφανίστηκε, χτες, ιδιαίτερα διστακτικός αναφορικά με τις προθέσεις του. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εξελίξεις έχουν απομονώσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, η οποία πιέζεται από τη διεθνή κοινότητα να υποχωρήσει και να μην ασκήσει "βέτο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ