Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η διήμερη Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Μπορίς Γιέλτσιν και Μπιλ Κλίντον άρχισε χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο επίκεντρο της συνάντησης είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ατλαντική Συμμαχία. Ο Γιέλτσιν, αμέσως μετά την άφιξή του στο Ελσίνκι, δήλωσε ότι "ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να διατηρήσουν τη συνεργασία την οποία ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια". Πριν, όμως, από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η Μόσχα επανέλαβε για άλλη μια φορά την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι τόνισε: "Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν και η ρωσική ηγεσία είναι πεπεισμένοι ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκτασή του προς Ανατολάς, αν πραγματοποιηθούν, ενδέχεται να αποτελέσουν το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου". Και ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Αντρέι Κοκόσιν σημείωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι αντίθετη τόσο στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, όσο και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Από τη μεριά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς θα προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας. Κατά την άφιξή της στο Ελσίνκι η Ολμπράιτ ήταν κατηγορηματική: "Πιστεύω πως πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα προχωρήσει και πως αυτή είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε". Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν αλλαγή στην αρνητική στάση της Ρωσίας απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά θεωρούν πως η εξεύρεση μιας φιλικής συμφωνίας είναι πιθανή. "Αλλά ως προς το θέμα αυτό θα συμφωνήσουμε να διαφωνούμε", υπογράμμισε και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ.

Νωρίτερα, η Ολμπράιτ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ συναντήθηκαν επί 45 λεπτά, σε μια ακόμα προσπάθεια να περιορίσουν τις διαφορές πριν από τις συνομιλίες κορυφής, αλλά τα σημαντικά θέματα παραμένουν για να τα επεξεργαστούν οι Πρόεδροι Κλίντον και Γιέλτσιν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Πρόοδος", αλλά όχι ακόμη συμφωνία για τους Ρώσους στο Κόσσοβο... (1999-06-18 00:00:00.0)
Δημαγωγίες από τον Γιέλτσιν (1997-10-04 00:00:00.0)
Ανησυχία για την επέκταση του ΝΑΤΟ (1997-05-14 00:00:00.0)
Συνομιλίες για επέκταση του ΝΑΤΟ (1997-05-02 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς (1996-12-08 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς (1996-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ