Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνικές "σκέψεις" για την ιταλική επέμβαση

Η "επιθετική" τακτική της Ιταλίας, με την οποία η Ρώμη επιχειρεί να δημιουργήσει προγεφύρωμα στο Δυρράχιο, απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, πάντως, δε σκοπεύει προς το παρόν τουλάχιστον να προβεί σε μια παρόμοια μονομερή ενέργεια στον αλβανικό νότο.

Η Αθήνα γνωρίζει τη θέση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία η δύση δεν πρέπει με πράξεις ή παραλείψεις της να διευκολύνει την παραμονή του Σ. Μπερίσα στην εξουσία. Για το λόγο αυτό δε σκοπεύει να προχωρήσει μόνη της στη "δελεαστική", για πολλούς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κίνηση να αναλάβει τη φύλαξη του λιμανιού των Αγίων Σαράντα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αθήνας, η Ελλάδα θα αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο μόνο αφού η όλη επιχείρηση τεθεί υπό την αιγίδα κάποιου Διεθνούς Οργανισμού.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, αν και ενοχλήθηκε από την τακτική της Ρώμης, δεν έσπευσε να καταγγείλει την ενέργεια. Μόνο ο υπουργός Αμυνας διατύπωσε την απορία του αν είναι δυνατό να υπάρξει από την πλευρά της Ρώμης μια τέτοια μονομερής ενέργεια. Αντίθετα, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, μάλλον ανέλαβε να "δικαιολογήσει" την Ιταλία, λέγοντας πως "η Ιταλία δέχτηκε 10 χιλιάδες περίπου αναγκαστικούς πρόσφυγες από την Αλβανία τις τελευταίες μέρες. Φαίνεται, συνέχισε ο Ελληνας υπουργός, πως ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος, όταν δε μεταξύ αυτών είναι και κοινωνικά στοιχεία τα οποία η Ιταλία δε θέλει να φιλοξενούνται στο έδαφός της, αντιλαμβάνεστε πως λογικό είναι να έχει λόγους να επιχειρήσει να τους επιστρέψει στην Αλβανία. Εμείς, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, δεν είχαμε ανάλογα φαινόμενα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ