Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Πολιτική άδικη σε βάρος των λαών

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία, που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο "Υγεία", έκανε τις παρακάτω δηλώσεις, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία:

Ενα μεγάλο μέρος του αλβανικού λαού έχει εξεγερθεί. Γιατί έφτασε εκεί; Του είπαν ότι η καινούρια κατάσταση θα του έλυνε τα προβλήματα, αλλά πήγε πολύ πίσω. Οταν ένας λαός αποφασίζει να εξεγερθεί, παίρνει ευθύνες και την ευθύνη πώς θέλει να διοικείται. Αυτά είναι τα δικαιώματα των λαών. Εχουν πέσει πάνω στους Αλβανούς, να τους στείλουν στρατιωτική δύναμη, να τους στείλουν αστυνομική δύναμη, να τους στείλουν λεφτά, για να παρεμποδίσουν το λαό να αποφασίσει τι θέλει. Εγώ δεν ξέρω αν ο λαός μπορεί να δώσει σε όλα λύσεις και σε βάθος. Αλλά ο λαός πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του.

Τους λένε ότι θα τους δώσουν βοήθεια, αλλά με όρους. Τα ίδια που έκαναν για να ανέβει ο Μπερίσα. Και τότε, τους έδωσαν βοήθεια, και οδήγησαν ένα λαό το '92 να ψηφίσει Μπερίσα χωρίς νοθεία. Και το '95 να ψηφίζει τον Μπερίσα με νοθεία. Τώρα θέλουν με νοθεία να του επιβάλουν άλλες λύσεις.

Θα συγκροτήσουν στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία, για να συγκρουστεί με τον αλβανικό λαό. Αύριο, δε θα τους αρέσει η πορεία του λαού στην Ελλάδα, θα στείλουν στρατιωτική δύναμη. Στην Τουρκία όμως, που πνίγει στο αίμα τον κουρδικό λαό, δε γίνεται καμιά παρέμβαση εκεί. Δε λέμε ότι θα 'πρεπε να στείλουν στρατό. Ομως, οι επεμβάσεις γίνονται όπου συμφέρουν. Η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα της Ελλάδας και οι διεθνείς οργανισμοί δε βγαίνουν να πουν: Εχεις λάθος. Δε λέω να της ρίξουν βόμβα. Να πουν, κύριοι δεν έχετε δικαίωμα να αμφισβητείτε σύνορα. Μια τέτοια τοποθέτηση θα υποχρεώσει την Τουρκία να κλειστεί στο καβούκι της. Τι λένε: Να πάτε στα δικαστήρια να τα βρείτε. Αρα, βάζουν σε αμφισβήτηση το δίκαιο της Ελλάδας.

Στην Αλβανία επεμβαίνουν, στη Βοσνία κανονίζουν ποιο κόμμα θα πάρει μέρος στις εκλογές και ποιο δε θα πάρει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει η "νέα τάξη πραγμάτων" του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών δυνάμεων. Οταν αναφερόμαστε στον ιμπεριαλισμό, μας λένε ότι λέμε κλασικά πράγματα. Εμείς τη λέμε ιμπεριαλιστική πολιτική. Είναι πολιτική άδικη, σε βάρος των λαών. Δικαιώνει τον δράστη και μονίμως οι λαοί είναι τα θύματα. Αμα αφεθούν ελεύθεροι οι λαοί, χωρίς επεμβάσεις, μπορούμε να διεκδικούμε. Αν κάνουμε λάθη, θα τα διορθώσουμε. Αλλά δε θα έρθουν απ' έξω να μας πουν. Εμείς καλούμε το λαό σε αλληλεγγύη, να μην γίνει στρατιωτική επέμβαση και να υπάρχει βοήθεια φαρμακευτική, ανθρωπιστική, σ' αυτό το λαό που πραγματικά υφίσταται τεράστια προβλήματα, όχι αποκλειστικά με δική του ευθύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ