Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Στο πλευρό του αλβανικού λαού

Πλούσιο σε εμπειρίες και εντυπώσεις ήταν το τριήμερο των επαφών και συναντήσεων του ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλη στην Αλβανία. Στη διάρκεια των ημερών αυτών υπήρξαν ευκαιρίες για πολλές και χρήσιμες δραστηριότητες, οι οποίες, πέραν και των συγκεκριμένων στόχων τους, συνέβαλαν και συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Στους Αγίους Σαράντα, ο Θ. Παφίλης παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας Τσεβάτ Γκότσι. Η συνέντευξη αυτή υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μια και σ' αυτή παρουσιάστηκε η δήλωση των 7 σημείων που λίγες ώρες πριν είχαν αποφασίσει οι εκπρόσωποι των 15 περιοχών του νότου. Τη στιγμή που οι συνθήκες χειροτέρευαν με όλο και περισσότερες απειλές και συγκεκριμένα σχέδια ξένων επεμβάσεων, η δήλωση, στη συγκεκριμένη στιγμή, πρόβαλε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο Αργυρόκαστρο η άφιξη του Θ. Παφίλη βρήκε την πόλη έτοιμη να υποδεχτεί την αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Κρανιδιώτη. Το ίδιο αυτό το γεγονός περιόριζε σημαντικά τις δυνατότητες για επαφές και συναντήσεις, ωστόσο και εδώ η παρουσία της ΕΕΔΥΕ υπήρξε αισθητή. Ακόμα πιο σημαντικό: επιβεβαιώθηκε και εκεί η αντίθεση στην ξένη επέμβαση, που και οι ανακοινώσεις και οι συνομιλίες το επιβεβαίωναν.

Σημαντικό σημείο αυτών των ημερών θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την επίσκεψη στην Κορυτσά. Εκεί ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ έφτασε επικεφαλής της αποστολής που ήταν εφοδιασμένη με φάρμακα για το τοπικό νοσοκομείο. Η βοήθεια αυτή είχε συγκεντρωθεί χάρη στην πρωτοβουλία φορέων και επιτροπών, αλλά και μεμονωμένων ατόμων από τα Ιωάννινα. Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να πούμε ότι η αποστολή αυτή κάλυψε τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου. Ωστόσο, ήταν ένα πρώτο βήμα, που ασφαλώς, θα ακολουθηθεί από άλλα.

Την Πέμπτη 20/3/97 ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό των Ιωαννίνων. Μιλώντας στους παρόντες εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Θ. Παφίλης, αφού τους ενημέρωσε σχετικά με τις εμπειρίες του στην Αλβανία, τόνισε την ιδιαίτερη ανάγκη συμπαράστασης προς τον αλβανικό λαό. Ιδιαίτερα τόνισε ότι η συμπαράσταση αυτή γίνεται πιο αναγκαία μια και η αλβανική κυβέρνηση δε δείχνει να ανταποκρίνεται στα κύρια αιτήματα των εξεγερμένων. Πολύ περισσότερο που η Αλβανία γίνεται στόχος επέμβασης εκείνων ακριβώς των δυνάμεων που δημιούργησαν τα προβλήματά της. Περιθώρια επομένως δεν υπάρχουν, δήλωσε ο Θ. Παφίλης, και τώρα είναι η ώρα όπου κανείς δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες. Η θα είναι στο πλευρό του αλβανικού λαού ή θα είναι στο πλευρό εκείνων που απεργάζονται σχέδια εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ