Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Παρατείνεται η κατάσταση σύγχυσης και ακυβερνησίας

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Ασαφές παραμένει το πολιτικό σκηνικό στο Ζαϊρ. Ενα 24ωρο μετά την απόφαση μελών του Κοινοβουλίου για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Κένγκο Ουά Ντόντο, ο τελευταίος επέστρεψε στη χώρα, θεωρώντας εαυτό πρόεδρο της κυβέρνησης "μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου"... Την ίδια ώρα, υποστηριχτές του Ετιέν Τσισεκέντι (ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Δημοκρατική Ενωση για την Κοινωνική Πρόοδο") ισχυρίστηκαν ότι ο τελευταίος θα πρέπει να αναλάβει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με επιχείρημα ότι ο Τσισεκέντι έχει ήδη αρχίσει άτυπες επαφές με τους αντάρτες. Μέσα σ' όλα αυτά, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Μαγέλε Κλέκο Μποκούνγκου, επανεμφανίστηκε μετά από καιρό και τροφοδοτώντας εκ νέου τους φόβους για διεργασίες νέου πραξικοπήματος διέταξε τους εξαθλιωμένους στην πλειοψηφία τους στρατιώτες "να σταματήσουν τις λεηλασίες, τις κλοπές και τους βανδαλισμούς"!

Ο Αντριεν Φόνγκο, γενικός γραμματέας του κόμματος "Δημοκρατική Ενωση για Κοινωνική Πρόοδο", σημείωσε πως ο Τσισεκέντι (που είχε εκλεγεί νικητής στις γενικές εκλογές του 1992, αλλά η νίκη του δεν αναγνωρίστηκε από τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο) και ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα "ανήκουν και οι δύο στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Εχουν κοινές στρατηγικές και στόχους".

Στο μεταξύ, ο Ζαϊρινός "πρόεδρος" Μομπούτου Σεσεσέκο ματαίωσε την προγραμματισμένη για χτες συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους σε έπαυλη που διατηρεί στη Γαλλική Ριβιέρα, εντείνοντας τις φήμες για τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του. Ο γιος του, Νζάνγκα Μομπούτου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις φήμες ισχυριζόμενος πως ο πατέρας του δε συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους "γιατί ήταν πολύ απασχολημένος". Υποστήριξε ακόμη ότι ο δικτάτορας θα επιστρέψει σήμερα στην Κινσάσα για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους "προκειμένου να επιλύσει την κρίση στη χώρα". Αν και θεωρείται απίθανη η τόσο σύντομη επανεμφάνιση του Μομπούτου στο Ζαϊρ, ο στόχος των παραπάνω δηλώσεων είναι προφανής: Η δημιουργία κλίματος για την αποτροπή των ήδη συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ζαϊρινή χούντα ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο...

Την ίδια ώρα, αεροπλάνο του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων" του ΟΗΕ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της κατειλημμένης από τους αντάρτες πόλη Κισανγκάνι, μεταφέροντας 35 τόνους τροφίμων.

Χιλιάδες κάτοικοι, υπό τις προτροπές των ανταρτών, άρχισαν να εντοπίζουν και να επιστρέφουν τόνους αγαθών που είχαν ληστευτεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Βίκτορ Αμπούκα, που συντόνιζε τις ομάδες πολιτών που επέστρεφαν κουτιά ιατροφαρμακευτικού υλικού, δήλωσε χαρακτηριστικά στους ξένους δημοσιογράφους: "Δεν είναι ο λαός που έπαιρνε το υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας. Οπως βλέπετε ήταν οι στρατιώτες"!

Δηλώσεις Ανάν για ειρηνευτικές δυνάμεις

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο Ζαϊρ παραμένει τεταμένη και συγκεχυμένη και με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν παγώσει οι κάθε είδους επαφές ανάμεσα στη ζαϊρινή χούντα και τους αντάρτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν άρχισε να καταστρώνει σχέδια... για την περίπτωση που θα επιτευχθεί κάποια στιγμή συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

"Εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκροτήσει μηχανισμό εποπτείας κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με στρατιώτες", είπε ο Ανάν. Μόνον, που εκπρόσωπος των ανταρτών - μελών της "Εθνικής Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" δήλωσε χτες στο "Ρόιτερ" ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να επέλθει μόνο μετά από απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μομπούτου. Οι ελπίδες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον αμυδρές μεταξύ άλλων και εξαιτίας του προφανούς προβλήματος υγείας του Ζαϊρινού δικτάτορα.

Ο Ανάν, που επισκέπτεται τις τελευταίες μέρες νότιες χώρες της λεγόμενης"Μαύρης Ηπείρου", εξέφρασε μάλιστα αισιοδοξία ότι η σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο Τόγκο στις 26 του Μάρτη θα φέρει την ειρήνη στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα.

Επιχείρηση απομάκρυνσης Γάλλων από τοΖαϊρ

Η Γαλλία χτες εξέδωσε οδηγία προς τους περίπου 1.500 Γάλλους πολίτες που ζουν στο Ζαϊρ να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν για λόγους ασφαλείας. Με αυτή την αφορμή (τους λόγους... ασφαλείας) πέντε γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποσπάστηκαν από το γειτονικό Κονγκό και τέθηκαν σε ετοιμότητα για πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων.

"Με δεδομένη τη ρευστότητα της τρέχουσας κατάστασης στο Ζαϊρ, οι γαλλικές αρχές συνιστούν στους πολίτες που διαμένουν εκεί να εγκαταλείψουν προληπτικά τη χώρα", είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι σχετικές με το Ζαϊρ ενέργειες της Γαλλίας γίνονται σε αρμονία και σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Βελγίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ