Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Οχι" σε κάθε αίτημα για αυξήσεις μισθών

Ξανά στο προσκήνιο το ρουσφετολογικό νομοσχέδιο για τα χρέη των συνεταιρισμών

Μοναδική θέση της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε αίτημα των εργαζομένων να διεκδικήσουν αυξήσεις, που θα προστατεύουν σ' ένα βαθμό τους μισθούς τους από την αύξηση των τιμών στην αγορά και την πορεία του τιμαρίθμου, θα είναι η ΑΡΝΗΣΗ. Αυτό υιοθετήθηκε χτες από την κυβερνητική Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή, σαν γενική στάση που πρέπει να τηρήσουν με αυστηρότητα όλοι οι επικεφαλής οργανισμών και ιδρυμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τους εποπτεύοντες υπουργούς η πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, ενώ σαφής ήταν η εντολή που δόθηκε από τον Γ. Παπαντωνίου για πιστή τήρηση και επιβολή αναπροσαρμογών στους μισθούς, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής αναμενόταν επίσης να συζητηθεί - προκειμένου να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή - σχέδιο νόμου που αφορά εκτός των άλλων, ρυθμίσεις χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων και διάλυση συνεταιριστικών οργανώσεων. Ειδικότερα με το νομοσχέδιο αυτό - που έρχεται και επανέρχεται στη δημοσιότητα από την προεκλογική περίοδο, ακόμη και τώρα για δημαγωγία εν όψει των εκλογών στους συνεταιρισμούς - προβλέπονται, εκτός των άλλων:

Διαγραφή χρεών - ανοιγμάτων ύψους 27.600 εκατομμυρίων δραχμών και ρύθμιση υπόλοιπων χρεών στην ΑΤΕ, που έχουν ορισμένες συνεταιριστικές οργανώσεις. Διαγραφή χρεών ύψους 12.500 εκατομμυρίων δραχμών σε οργανώσεις και εταιρίες δημοτικο - συνεταιριστικές για την ίδρυση και λειτουργία σφαγείων. Διαγραφή χρεών ύψους 41 δισεκατομμυρίων δραχμών σε ομόρρυθμες εταιρίες, οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διάφορες άλλες επιχειρήσεις (ελαιολάδου Κρήτης π.χ.) κλπ. Ακόμα και ρυθμίσεις χρεών ιδιωτών κτηνοτρόφων, τυροκομικών μονάδων, ιδιοκτητών θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων(Θεσπρωτίας) περιλαμβάνονται...

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η μεταβίβαση μόνον όσων αποθηκών της ΚΥΔΕΠ έχουν χτιστεί σε οικόπεδα τρίτων συνεταιριστικών οργανώσεων, στις οποίες και προβλέπονταν να μεταβιβαστούν έτσι κι αλλιώς, με την πληρωμή του μεριδίου της ΚΥΔΕΠ. Οι σημαντικότεροι αποθηκευτικοί χώροι, όμως, περνάνε στην ΑΤΕ για να τις πουλήσει σε ιδιώτες...

Διαλύεται ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) και η περιουσία του μεταβιβάζεται στο υπουργείο Γεωργίας, που μπορεί να τη μεταβιβάσει και στις νομαρχίες... αντί να την αποδώσει, στο σύνολό της, στις Ενώσεις στις οποίες ανήκει, ουσιαστικά. Διαλύεται ακόμα η Συνεταιριστική Κοινοπραξία Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΣΚΟΠ) και οι περιφερειακές αγορές που έχουν κατασκευαστεί παραχωρούνται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δήμους και άλλες εταιρίες για να μετατραπούν σε... εκθεσιακά κέντρα! Τέλος, όσον αφορά τα συνεταιριστικά, προβλέπεται η συγκρότηση Σώματος Ειδικών Ελεγκτών για ελέγχους στις συνεταιριστικές οργανώσεις, και διαδικασίες συγχώνευσης συνεταιριστικών οργανώσεων.

Τέλος, προβλέπονται προσλήψεις εκατοντάδων υπαλλήλων στο υπουργείο Γεωργίας, μονιμοποίηση άλλων και διάφορες άλλες ρουσφετολογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Τέλος, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε εισήγηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη για τη λεγόμενη... ανταγωνιστικότητα στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ