Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ακόμα ένα "δωράκι" στις τράπεζες

Υπογράφεται εντός των ημερών η σύμβαση για την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από τις τράπεζες, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζίτες να εκμεταλλεύονται άτοκα τα κονδύλια της μισθοδοσίας

Οριστικοποιείται - μέσα στις επόμενες μέρες - η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι (μόνιμοι και έκτακτοι) υπάλληλοι του υπουργείου (εφοριακοί - τελωνειακοί - δημοσιονομικοί) θα εισπράττουν το μισθό τους μέσω των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών (Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ΔΙΑΣ ΑΕ), που έγιναν αυτή τη βδομάδα, οι δύο πλευρές "τα βρήκαν" και απλά εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης που έχει και χαρακτηριστικά σκανδάλου. Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως δύο μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα εισπράττουν το μισθό τους από τις τράπεζες.Αν δηλαδή υπογραφεί αύριο ή μέχρι το τέλος της βδομάδας η σύμβαση, τον ερχόμενη Ιούνιο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα εισπράξουν το μισθό τους σε μια από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο "Ρ" είχε αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες το περιεχόμενο της σύμβασης αυτής - οι όποιες αλλαγές έγιναν από τότε δεν αλλοιώνουν την ουσία της - σαν σύμβαση - "σκάνδαλο". Και η ουσία του σκανδάλου συνίσταται στο γεγονός ότι καταρτίστηκε με κριτήριο την πριμοδότηση των τραπεζικών κερδών από τα ταμεία του ελληνικού κράτους.Η σύμβαση αυτή θα υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ (που έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία διατραπεζικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής αποδοχών) και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (που με βάση τη σύμβαση θα ενεργεί σαν εκπρόσωπος των τραπεζών που θα μετέχουν στην καταβολή των μισθών).

Τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον,το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλει συγκεκριμένη αμοιβή στη ΔΙΑΣ για κάθε πραγματοποιούμενη συναλλαγή.Το ύψος της αμοιβής, που θα καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στη ΔΙΑΣ και η ΔΙΑΣ σε κάθε τράπεζα χωριστά, θα είναι αξιοσέβαστο.

Δεύτερον,στη σύμβαση υπάρχει και ο όρος για αναπροσαρμογή της αμοιβής που θα καταβάλλεται από το δημόσιο στις τράπεζες κάθε δύο χρόνια, με την ανανέωση της σύμβασης. Και η παράδοση σ' αυτές τις περιπτώσεις θέλει τις αναπροσαρμογές να είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω...

Τρίτον,οι τράπεζες απαίτησαν και πέτυχαν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών για "βαλέρ" 7 ημερών.Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλει στις τράπεζες το σχετικό κονδύλι για την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων του (ύψους περίπου 6 δισ. δραχμών το μήνα) 7 μέρες πριν την ημερομηνία πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και το ποσό αυτό οι τράπεζες θα μπορούν να τζιράρουν για λογαριασμό τους επί μία ολόκληρη βδομάδα επωφελούμενες τους σχετικούς τόκους.Το μέγεθος του σκανδάλου αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να υπογράψει αυτή τη σύμβαση, εν γνώσει του ότι άλλα υπουργεία ή φορείς του δημοσίου έχουν υπογράψει σύμβαση για την πληρωμή μισθοδοσίας του προσωπικού τους με "βαλέρ" μόνο 2 ημερών.Η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών στην πραγματικότητα σημαίνει ότι συνολικά σε ετήσια βάση εκχωρείται άτοκα στις τράπεζες το δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας (περίπου 3 δισ. δρχ.) για ένα ολόκληρο εξάμηνο.

Τέταρτον,το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι οι υπάλληλοί του θα ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό (τρεχούμενο ή ταμιευτηρίου) σε μια από τις τράπεζες, ώστε να πραγματοποιείται σ' αυτόν το λογαριασμό η κατάθεση των αποδοχών τους.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως αν και ο "Ρ" αποκάλυψε το περιεχόμενο αυτής της σκανδαλώδους σύμβασης - που κυοφορείται από το Μάη του 1996 - πριν μερικούς μήνες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έδειξε να συγκινείται, καθώς ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της. Και είναι ευνόητο ότι όσα υπουργεία και φορείς του δημοσίου έχουν υπογράψει διμερείς συμβάσεις για την πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού τους με καλύτερες όρους, θεωρείται βέβαιο ότι θα υποχρεωθούν σύντομα να τις αναθεωρήσουν και αναπροσαρμόσουν την αμοιβή των τραπεζών, με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών.

Το γεγονός ότι επίκειται γενίκευση αυτής της σύμβασης με τους ίδιους επαχθείς όρους και στα άλλα υπουργεία ή φορείς του δημοσίου επιβεβαιώνεται και από το δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με τον απολογισμό για το 1996-1997. Στο δελτίο αυτό αναφέρεται ότι η σύμβαση για την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών απευθείας από τις τράπεζες είναι "πιλοτική" και έχει ως στόχο "να ενταχθεί σ' αυτό το προσωπικό και των λοιπών υπουργείων".

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ