Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αν ακούγαμε το αίμα των ηρώων...

Συζήτηση με τον Βασίλη Κολοβό για την εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη, που θα γίνει την Κυριακή, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, με την ευκαιρία της 25ης του Μάρτη

Στα πλαίσια του "Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων",που διοργανώνουν τοΠολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ,και με την ευκαιρία της 25ης του Μάρτη,θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή,στην αίθουσα των Συνεδρίων του Κόμματος, στις 7μμ, με ελεύθερη είσοδο,αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία για το νόημα της 25ης του Μάρτη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Βασίλης Κολοβός,ο οποίος επισημαίνει:

"Θεωρώ πολύ σωστή την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ να τιμήσει τον Μακρυγιάννη, έναν από τους - κατά τη γνώμη μου - πιο άδολους, τίμιους και λιγότερο αμφισβητούμενους από τους αγωνιστές του '21.Εχει μια ιδιαιτερότητα ο Μακρυγιάννης. Μας άφησε γραφτό έργο. Αφησε τα Απομνημονεύματά του, κατ' αρχήν, και τα "Οράματα και Θάματά" του. Δυο έργα, που όπως είπε ο Σεφέρης "κατατάσσουν τον Μακρυγιάννη σε ένα από τους καλύτερους λογοτέχνες και δε μιλάμε για τον καλύτερο, γιατί έχουμε τον Παπαδιαμάντη"".

"Είναι ακριβή παρακαταθήκη το έργο του. Είναι επίκαιρος, σημερινός. Η αντίληψη που είχε για τα πράγματα, η ιδεολογία που είχε συγκροτήσει, οι επιδράσεις που δέχτηκε προεπαναστατικά, αλλά και από τις διαδικασίες της επανάστασης και στη συνέχεια από την εξέλιξη που είχε η επανάσταση που ουσιαστικά κρίθηκαν οι νικητές και οι ηττημένοι, διαμορφώνει, σήμερα, μια πρόταση άξια προς μελέτη. Θεωρώ ότι τα κείμενα του Μακρυγιάννη πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο. Πρέπει να τα διαβάσουμε όλοι οι Ελληνες που σκεφτόμαστε.Ο Μακρυγιάννης δίνει λύσεις σε πολλά. Ξεκινώντας από το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία, ακολουθεί η αγάπη του για την πατρίδα και τη θρησκεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η θρησκεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε μέρος της εθνικής συνείδησης".

- Τα οράματα του Μακρυγιάννη παραμένουν και σημερινά οράματα;

- "Βεβαίως. Και είναι οράματα ανεκπλήρωτα. Οι σοφοί άνθρωποι που καθοδήγησαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του '40 - '45 διδάχθηκαν από τον Μακρυγιάννη. Οσο διαβάζω τον Μακρυγιάννη, τόσο κατανοώ το λόγο του Αρη στη Λαμία, όταν μίλησε γι' αυτή την κομματιασμένη χώρα, όταν μίλησε για το λόγο του Ρήγα, για πολιτιστική κληρονομιά. Τώρα κατάλαβα πόσο πολύ ο Βελουχιώτης είχε μελετήσει τον Μακρυγιάννη. Αν κοιτάξουμε την αλιτήρια συμπεριφορά ενάντια στους εργαζομένους, που αποκαλούνται επίορκοι, προδότες με διάφορους χαρακτηρισμούς, και διαβάσουμε τον Μακρυγιάννη θα μάθουμε ότι και ο Καραϊσκάκης αποκαλέστηκε εχθρός του Εθνους, άκαπνος κλπ. Ποιος; αυτός που από 14 χρόνων όργωσε τα βουνά και τους κάμπους της Ελλάδας και σκοτώθηκε τελικά γι' αυτή την παρτίδα και γι' αυτή την ελευθερία. Με τους ίδιους χαρακτηρισμούς καταφέρθηκαν και για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Αν δείτε τις απαντήσεις του Αρείου Πάγου την εποχή εκείνη διά της εξουσίας, με τις κατηγορίες που αποδίδανε στον Οδυσσέα, δε διαφέρει από τις σημερινές καταγγελίες περί των εχθρών του έθνους για τους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τους καθηγητές".

- Είναι η μοίρα των ηρώων φαίνεται...

- "Πραγματικά. Βγαίνει όλη αυτή η πικρή διαπίστωση ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές και πάντα αντιφάσκει από το αίμα των αγωνιστών που έφτιαξαν την ιστορία. Αν ακούγαμε το αίμα των αγωνιστών, η τύχη της ιστορίας θα ήταν εντελώς διαφορετική από την ιστορία που μας έδωσαν διάφοροι καλοπληρωμένοι που ήρθαν να εκτιμήσουν αργότερα".

Στην εκδήλωση για τον Μακρυγιάννη θα "μιλήσουν" και κείμενα του ίδιου, που θα διαβάσει ο Βασίλης Κολοβός.Τους καημούς, τα βάσανα των αγωνιστών θα τα ακούσουμε από την Γιώτα Βέη,με μοιρολόγια προεπαναστατικά, επαναστατικά και δημοτικά τραγούδια. Θα "μιλήσει" και θα "κλάψει" το κλαρίνο και η φλογέρα (Κυριάκος Κατσούλος), μαζί και το λαούτο (Βασίλης Κατράκος).

"Η εκδήλωση - λέει ο Β. Κολοβός - έχει ένα σαφή προσανατολισμό, όχι να διδάξει, αλλά να καταδείξει τις αρετές εκείνες, τις οποίες μπορεί ο άνθρωπος σήμερα να τις γνωρίσει και να τις ασπαστεί. Μια σεμνή εκδήλωση, όπως ταιριάζει στον Μακρυγιάννη".

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ