Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συστράτευση για αντίσταση

Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την υγεία, είναι το τρίτο σχετικό σχέδιο νόμου που παρουσίασε μετά το 1993 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και η παρουσίαση - όπως και η επεξεργασία που προηγήθηκε - του νομοσχεδίου, έγιναν στο όνομα της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας και της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ - το οποίο ΕΣΥ, όπως διατυμπανίζει σε κάθε περίσταση το ΠΑΣΟΚ, είναι παιδί του.Στην ουσία όμως, το νομοσχέδιο αυτό κάθε άλλο παρά σχέση έχει με την ενίσχυση του ΕΣΥ. Απλώς υπακούει στις "διεθνείς πιέσεις προς τα συστήματα υγείας" - κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα - και αποτελεί - πάλι καθ' ομολογία του ίδιου του υπουργού - συμπλήρωμα άλλων διατάξεων για την υγεία, που προώθησε η κυβέρνηση με άλλα νομοσχέδια. Τέτοια μέτρα είναι οι περιορισμοί στη φαρμακευτική δαπάνη ή στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων.

Η "επιχειρηματικοποίηση" του δημόσιου συστήματος υγείας και η εισαγωγή περισσότερης "αγοράς" στη λειτουργία των νοσοκομείων - όπως προβλέπει το νομοσχέδιο - θα έχει επιπτώσεις σε τρία επίπεδα:

  • Θα ξετινάξει οικονομικά τα ταμεία καθώς εκείνα θα αναλάβουν το κόστος της λειτουργίας τόσο των νοσοκομείων όσο και των περίφημων Δικτύων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Θα έχει επιπτώσεις στους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς αρχίζει η εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" για τις εργασιακές σχέσεις με αρχή απ' τους γιατρούς. Προβλέπονται εξάμηνες συμβάσεις εργασίας ενώ καταργείται η μονιμότητα για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς στο ΕΣΥ.
  • Οι υπάρχουσες υγειονομικές δυνατότητες των ασφαλιστικών ταμείων - και βασικά του ΙΚΑ - όχι μόνο θα υποβαθμιστούν αλλά κινδυνεύουν να πάψουν να υφίστανται καθώς μπορεί να υπάρξει μέχρι και διχοτόμηση του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας που καλύπτει 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων.

Μια άλλη επώδυνη πλευρά, είναι η ακόμη παραπέρα περιθωριοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και η - με αυτόν τον τρόπο - ενίσχυση της ασυδοσίας των φαρμακοβιομηχάνων. Η κυβέρνηση παραδομένη στις κοινοτικές δεσμεύσεις, δεν τολμά να θέσει σε λειτουργία τις - έτοιμες αλλά κλειστές - φαρμακευτικές μονάδες που θα έκαναν - όπως εκτιμούν ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες - την Ελλάδα εξαγωγική χώρα στα φάρμακα.

Αντίθετα η κυβέρνηση εισάγει πανάκριβα φάρμακα και ύστερα έρχεται να λογαριάσει και να περικόψει το κόστος περίθαλψης των αναξιοπαθούντων, όπως οι συνταξιούχοι.

Οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο ήταν χλιαρές τόσο απ' τα συνδικάτα όσο και απ' τα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ ήθελε πιο φιλελεύθερο νομοσχέδιο. Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ δε μίλησαν. (Αλήθεια τι μπορούσε να πει ο Συνασπισμός όταν μια βδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου οργάνωσε ημερίδα - με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης - και με κύριο σύνθημα το διάλογο; ).

Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε την ουσία αυτού του νομοσχεδίου και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουν μαχητικά στη νέα αυτή πρόκληση και να διεκδικήσουν ένα δημόσιο υγειονομικό σύστημα ικανό, σύγχρονο, αποτελεσματικό, προσανατολισμένο κυρίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη.

Η απόκρουση αυτών των νέων ρυθμίσεων δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στις πλάτες των υγειονομικών φορέων. Αυτοί - και με δεδομένες τις φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες στις διοικήσεις τους - δε φτάνουν.

Απαιτείται ένα ευρύτερο μέτωπο που θα προβάλλει και διεκδικεί δημόσια και δωρεάν υγεία κάτω απ' την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ