Κυριακή 23 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Να σώσουμε τις Αλβανίες

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Να, λοιπόν, που ο καπιταλισμός δικαιώνεται! Τα 'παμε! Σε αυτό το σύστημα μπορείς να γίνεις ό,τι θελήσεις! Ακόμα και η Ελλάδα γίνεται ιμπεριαλιστική δύναμη! Με δυο, μάλιστα, σκέλη. Το ένα στρατιωτικό και το άλλο πολιτικό. Οπως το ΝΑΤΟ! Με τα γεράκια του και τα περιστέρια του. Με τον Παπαθεμελή και τους εκσυγχρονιστές του. Τον Κρανιδιώτη και τον Εβερτ. Εμπρός να καταλάβουμε την Κορυτσά και τους Αγίους Σαράντα. Εμπρός να μπούμε στα Τίρανα. Και μετά, βέβαια, ποιος μας σταματάει. Ζήτω το ΠΑΣΟΚ των εκσυγχρονιστών. Ζήτω και στις άλλες "δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις", που στηρίζουν τέτοιες πολιτικές. Ζήτω σε όλο αυτό το στρατό της πατριδοκαπηλίας, όποια προβιά κι αν φοράει.

Εμείς, η χώρα του "κλότσου και του μπάτσου", η χώρα του "στρατηγέ μου, ο στρατός σου", η χώρα της εξάρτησης, του ξένου παράγοντα, της Αμερικανικής πρεσβείας, της υποτέλειας και της σύγκλισης, η χώρα που οι γερμανογαλλικές εταιρίες μαλώνουν με τις αμερικανοϊταλικές για τα "μεγάλα έργα", περάσαμε - με μιας - πηδώντας του κόσμου τα παλούκια, στις "μεγάλες δυνάμεις". Γίναμε μέρος της ιμπεριαλιστικής μηχανής. Εισβάλλουμε - και μεις - σε ξένες χώρες. Τα παιδιά μας με τα οπλοπολυβόλα τους πυροβολούν σε ξένο έδαφος - για την ώρα, ευτυχώς - στον αέρα. Τι περηφάνια!

Η επιχείρηση - με όλα τα μέσα - "παραβίαση των συνόρων ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας" στέφεται με επιτυχία. Δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις κατακτούν την αλβανική αγορά. Σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, τσοντάδικα, εισβάλλουν, όπως η "Πεσινέ" στην Ελλάδα. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες ξεχύνονται στη γείτονα και νιώθουν όπως η αλεπού στο παζάρι! Ο Γιάννης απ' τα Τζουμέρκα παριστάνει τον Φίατ! Γίνεται παράγοντας οικονομικός, αποχτάει πολιτική δύναμη. Ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις! Ο καλός - και ο κακός - θεός να σώσει την Αλβανία από τους χωριατοκαπιταλιστές...

Και όπως γίνεται, πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, μόλις κινδυνέψει το "κεφάλαιο", η "μητρόπολη" στέλνει στρατό! Φρεγάδες και ελικόπτερα για να "απεγκλωβίσουν" τους επιχειρηματίες. Οπως οι Αμερικανοί στη Ρουάντα, έτσι και οι Ελληνες στο Δυρράχιο! Και πέφτουν δυο τρεις - τελείως - νεκροί και καμιά δεκαριά τραυματίες. Οχι, βέβαια, από δικά μας όπλα, αλλά από "συγκρούσεις μεταξύ τους". Σαν αυτές που γίνονται - πάντα - σε τέτοιες περιπτώσεις. Σαν εκείνες, που γίνονταν - από "σύμπτωση" - μπροστά στους Εγγλέζους κομάντος, όταν άρχιζε ο δικός μας εμφύλιος.

Και σε όλο αυτό το αλισβερίσι ποιος νοιάζεται για τον μικρό Ροέλ! Για έναν λαό, που ξεσηκώνεται και παίρνει τα όπλα στα χέρια του. Που λέει "ως εδώ"! Τα "κανάλια" αναλαμβάνουν τη συκοφάντηση. "Η Μαφία", φωνάζουν! Και βαφτίζουν "Μαφία" όλη αυτή την οργή. Και πέφτουν απάνω, πολιτική και πολιτικές, για να σώσουν τον Μπερίσα. Και αν όχι τον ίδιο, το σύστημα του Μπερίσα. Και βουτάνε έναν άλλο κοντό και τον τραβάνε να ψηλώσει. Του φτιάχνουν ένα άλλο "προφίλ" και τον πετάνε στην αγορά. Ο δήμαρχος βασιλιάς! Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Ζήτω η τρέλα!

Και σε όλο αυτό το θλιβερό "πανηγύρι", με τους σκοτωμένους και το μίσος που γεννάνε οι σκοτωμοί, να και ο "τρελός του χωριού", η Ελλάδα! Φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν. Παρεμβαίνει εκεί που δεν πρέπει. Αντί να στηρίξει το ξεσήκωμα του λαού, εκβιάζει την παράδοση των όπλων. Μπαινοβγαίνει στην Αλβανία σαν να είναι ξέφραγο αμπέλι. Και βοηθάει με αυτή τη συμπεριφορά της, τη λογική του "μπάστε σκύλοι, αλέστε". Οποιος θέλει "κόβει τη βόλτα του". Σαν να είναι η Αλβανία η Ντίσνεϊλαντ για να χαζέψουμε! Εμπρός, λοιπόν, όλοι μαζί να βουλιάξουμε το όνειρο. Οι Αλβανίες θα πρέπει να ηττηθούν. Να γυρίσουν τα όπλα στις "αποθήκες". Και στον "οργανωμένο" στρατό. Να μπει "τάξη". Να μείνει η ζωή ακίνητη. Η Ευρώπη δεν επιτρέπει "αγριότητες". Με το "διάλογο" θα λυθούν τα προβλήματα.

Και καμώνεται ο Εβερτ τον Τσόρτσιλ και ο Σημίτης τον Κλίντον. Κορδώνεται η χώρα μας τον καμπόσο. Δίνει - και αυτή - εντολή τι πρέπει να γίνει: "Θα σας δώσω βοήθεια, αν παραδώσετε τα όπλα! Για να σας στείλω ορούς, θα πρέπει να γονατίσετε. Αν δεν πείτε ζήτω ο Φίνο, δεν έχει ψωμί"! Ωμός εκβιασμός σε ένα λαό που αγωνίζεται για το μέλλον του. Που παλεύει ενάντια στις τράπεζες και τις παρατράπεζες. Που αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του πως "τίποτα δε χάθηκε, ακόμα". Πως και τα όπλα είναι χρήσιμα. Πως και με τα όπλα μπορείς να φωνάξεις. Πως μόνο όταν κρατάς τα όπλα σε παίρνουν στα σοβαρά. Πως η επανάσταση, τελικά, δεν είναι, οριστικά, παρελθόν! Ούτε, φυσικά, πράγμα ακατόρθωτο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ