Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην κόψη του ξυραφιού
  • Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους τέσσερις μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ
  • Συνεχόμενες αντεγκλήσεις, ενώ το χάσμα μοιάζει να βαθαίνει
  • Μέτρα επιφυλακής, διαρκής αποκλεισμός των αυτόνομων και διακοπή των συνομιλιών

Ετοιμη να "εκραγεί" μοιάζει η περιοχή του Ισραήλ και των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών τρεις ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Στον απόηχο της κηδείας των θυμάτων, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν "σκληρές κουβέντες" και αλληλοκατηγορίες, οι μεταξύ τους συνομιλίες έχουν διακοπεί επ' αόριστον και οι συγκρούσεις εντείνονται σε όλο και περισσότερα σημεία της Δυτικής Οχθης.

Αναμένοντας μια νέα δολοφονική επίθεση ζει το Ισραήλ, του οποίο ο στρατός έχει τεθεί σε επιφυλακή και έχει αναπτυχθεί σε όλα τα "επικίνδυνα" σημεία της χώρας. Η Ιερουσαλήμ, αλλά και όλες οι "επίκαιρες θέσεις" του Τελ Αβίβ, βρίσκονται σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί όταν βρίσκονται μέσα σε πλήθος ή μέσα σε λεωφορεία. Τόσο ο αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών Μοσέ Γιαλόν όσο και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Αμνόν Σαχάκ προειδοποίησαν για νέες επιθέσεις, εντός των ημερών, και κατηγόρησαν την παλαιστινιακή αστυνομία για έλλειψη συνεργασίας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει ασφυκτικά όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ έχουν αυξηθεί τα οδικά μπλόκα σε όλους τους δρόμους που συνδέονται με το ισραηλινό έδαφος. "Σε απομόνωση" έχει τεθεί το χωριό Ζουρίφ, κοντά στη Χεβρώνα, όπου ζούσε ο 28χρονος Παλαιστίνιος κομάντο αυτοκτονίας, που πραγματοποίησε την επίθεση της Παρασκευής, ενώ περισσότεροι από 13 συγχωριανοί του συνελήφθησαν.

Αλληλοκατηγορίες και συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αύξουσα ένταση οι συγκρούσεις ανάμεσα σε οργισμένους Παλαιστινίους διαδηλωτές και σε Ισραηλινούς στρατιώτες σε ολοένα και περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης. Στη Χεβρώνα, χτες, συμπληρώθηκαν τρεις μέρες συνεχόμενων συγκρούσεων. Ο ισραηλινός στρατός, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες προσπάθησε να αντιμετωπίσει και να απομακρύνει από τον εβραϊκό τομέα της πόλης τους αγανακτισμένους Παλαιστίνιους που εκτόξευαν μολότοφ και βροχή από πέτρες. Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας, η οποία έφτιαξε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον εβραϊκό τομέα, για να αποφευχθεί η εισβολή των διαδηλωτών. Μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά από ιραηλινά πυρά, όταν παραβίασαν οδικό μπλόκο λίγο έξω από τη Βηθλεέμ.

"Η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί πολιτική τρομοκρατίας και πιέσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο να αλλάξει τη στάση απέναντι στο Ισραήλ", δήλωσε, την Κυριακή, κατηγορηματικά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές σαφή παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών". Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξή του, κατηγόρησε, πάλι, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι "έδωσε το πράσινο φως" στους εξτρεμιστές και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλου περιεχομένου συνομιλίες, αν δεν επιτευχθεί συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και αν δεν ελεγχθούν πλήρως οι "τρομοκράτες".

"Η ισραηλινή κυβέρνηση επηρεάζεται από τους Εβραίους εξτρεμιστές, που έχουν ταχθεί κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας", τόνισε στην ομιλία του στη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στο Πακιστάν, ο Γιάσερ Αραφάτ, που κάλεσε τις αραβικές χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα. Στο μεταξύ, η "Φατάχ", οργάνωση του Παλαιστινίου ηγέτη, ζήτησε από τον Αραφάτ να διακόψει άμεσα κάθε επαφή με το Ισραήλ. "Η απειλή για διακοπή των συνομιλιών δεν υφίσταται, γιατί συνομιλίες δεν υπάρχουν από τη στιγμή που ξεκίνησε ο εποικισμός της αραβικής Ιερουσαλήμ", σχολίασε τις δηλώσεις Νετανιάχου ο Αχμέντ Κουρέια, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ. "Συνεργασία σχετικά με την ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρηνευτικές συνομιλίες" δήλωσε, από την άλλη, ο Αχμέντ Αμπντ αλ Ραχμάν, Γενικός Γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αντιδρούν οι αραβικές χώρες

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση του Ομάν ανακοίνωσε ότι "παγώνει" μέχρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις κάθε διπλωματική ή οικονομική επαφή της με το Ισραήλ, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα επέρριπτε τις ευθύνες της κρίσης στην κυβέρνηση Νετανιάχου και άφηνε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον συγκαλύπτει - με τα "βέτο" της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - "το έγκλημα της κατάρρευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ