Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ
Σχολείο συντροφικότητας και αγώνα οι στιγμές του αποχαιρετισμού του

Τα χειροκροτήματα εκατοντάδων συντρόφων του συνόδεψαν τον βετεράνο κομμουνιστή Γιώργη Τρικαλινό, που κηδεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στο Νεκροταφείο Καισαριανής. Η κηδεία του πρωτοπόρου αγωνιστή δεν ήταν μόνο η στιγμή του αποχαιρετισμού από τους δικούς του και της απόδοσης τιμής από το Κόμμα. Αποτέλεσε, συνάμα, ένα ανασκάλεμα της μνήμης για τους παλιούς και ένα σχολείο συντροφικότητας και αγώνα, που υποκλίνονται μπροστά του οι νέοι.

Και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτά τα 65 χρόνια συνεχούς προσφοράς και αυτοθυσίας του συντρόφου Γ. Τρικαλινού; Χρόνια δύσκολα, αλλά και ωραία, γιατί εμπνέονταν από τα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Γι' αυτό και το νεκροταφείο δεν ήταν βουβό. Μέσα από τα βουρκωμένα μάτια, ανάβλυζε το πείσμα και η υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα. Και ήταν όλοι εκεί: Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, η γενιά του Πολυτεχνείου και η ανήσυχη σημερινή γενιά.

Πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες στιγμές του αγώνα

Εκτός από το χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύσαμε την Τρίτη, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Νίκος Καραντηνός,εκ μέρους των ΔΣ των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών Οργανώσεων, που ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

"Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών Οργανώσεων, με βαθιά οδύνη φέρνουν σε σένα, μαχητή πανάξιο του δοξασμένου μας Αγώνα, το ύστατο "χαίρε". Το στερνό "γεια χαρά" της γενιάς μας σε σένα, που 65 χρόνια στάθηκες αταλάντευτος στην έπαλξη του αγώνα του λαού μας για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό". Αναφερόμενος στην πολύτιμη αγωνιστική προσφορά του, υπογράμμισε: "Θυμόμαστε σήμερα - μαρτιάτικες μέρες - πως ο Γ. Τρικαλινός στάθηκε ένας από τους οργανωτές των μεγάλων και επικών αγώνων που οργάνωσε τα χρόνια εκείνα - 1941, '42 και '43 - η ελληνική νιότη με την καθοδήγηση της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων, της "Λεύτερης Νέας" και της ΕΠΟΝ. Πρωταγωνιστής σε όλες εκείνες τις μεγάλες στιγμές ήσουν εσύ Γιώργη, που ακριβώς σαν σήμερα, μαζί μας έφερνες τα λουλούδια της Αντίστασης στους ήρωες του '21, αψηφώντας τους Ούνους καταχτητές και τους δοσίλογους. Η εθνική γιορτή γινόταν τρανή ώρα Αντίστασης. Ψύχωνε το λαό και έδινε φτερά στην ΕΠΟΝ, που θ' αγκάλιαζε όλη την Ελλάδα.

Από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝ, που πήρε μέρος στην ιστορική ιδρυτική σύσκεψη στις 23 Φλεβάρη 1943, στο σπίτι της οδού Πλακεντίας, μέλος του Προεδρείου και γραμματέας της ΕΠΟΝ Αθήνας. Ο σ/φος Γ. Τρικαλινός, από τον Απρίλη του 1944, θα ζήσει και θα παλέψει στις ανατολικές γειτονιές της αδούλωτης Αθήνας, στην 6η Αχτίδα του ΚΚΕ. Είναι κι αυτή μια επική σελίδα της Αντίστασης. Κάστρα του αγώνα άπαρτα οι γειτονιές. Μεγάλες και καθημερινές οι θυσίες. Καθημερινές οι μάχες, οι επιδρομές, οι εμπρησμοί στα φτωχόσπιτα, φοβερά τα ματωμένα μπλόκα. Και βρέθηκε εκεί μαχητής, πρωταγωνιστής σ' αυτή την ατελείωτη μάχη της Αθήνας, στις 49 μάχες, που έγιναν, ως την απελευθέρωση στις 16 γειτονιές. Είναι παρακαταθήκη διδαχής, που, καθώς σημείωνε ο σύντροφός μας, είναι αναγκαίο να μελετήσουν οι νέοι για να γνωρίσουν πόσο αίμα χύθηκε από τους παππούδες και τους γονείς, για να λευτερωθεί η βασανισμένη πατρίδα μας από το μίασμα του φασισμού και της βαρβαρότητας.

Με τον ίδιο βηματισμό, με την ίδια αταλάντευτη πίστη, ο αξέχαστος σύντροφος θα βρεθεί στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σαν πολιτικός επίτροπος. Το βιβλίο του "292 μέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι" είναι σελίδες, που μας δίνουν, μας φέρνουν σε επικές ώρες και δοκιμασίες, με ηρωισμό και απέραντη πίστη και αφοσίωση στον αγώνα, μια ζωή ταυτισμένη σε κάθε στιγμή με το ΚΚΕ".

Στρατευμένος στα ιδανικά της εργατικής τάξης

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, αποχαιρέτησε τον σ/φο Γ. Τρικαλινό το μέλος του ΚΣ Κώστας Μυτιληναίος, που σημείωσε τα εξής: "Από μεριάς της Κομμουνιστικής Νεολαίας αποχαιρετούμε και εμείς με τη σειρά μας τον σύντροφο Γιώργη Τρικαλινό, το νεολαίο της ΟΚΝΕ, τον πρωτοπόρο ΕΠΟΝίτη, τον μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον άνθρωπο που ταύτισε τη ζωή του και τη δράση του με την ιστορία του ΚΚΕ. Οι νέοι κομμουνιστές διδάσκονται και διαπαιδαγωγούνται από την αταλάντευτη και ανυποχώρητη προσφορά σου, όταν, σε δύσκολες συνθήκες, απ' αυτές που εμείς ακόμη δε γνωρίσαμε, στρατευόσουν με τα ιδανικά της εργατικής τάξης για την ειρήνη, την πρόοδο και το σοσιαλισμό.

Εμείς σήμερα δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τη νέα γενιά στον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, να κερδίσουμε τη νεολαία με το ΚΚΕ, μαζί μας να χτίσει το νέο κόσμο τον σοσιαλισμό. Σ' αυτό μας το καθήκον, η ζωή και η δράση σου μπορούν να μας διδάξουν. Σε αποχαιρετούμε, σύντροφε, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα υπερασπίσουμε τις ίδιες αξίες, που και συ υπερασπίστηκες ως το τέλος της ζωής σου".

Φωτεινό παράδειγμα για αγώνα

Από τις ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, το στερνό "αντίο" μετέφερε ο σύντροφος Χρύσανθος Κλείτσος,ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Ακριβέ μας σ/φε Γιώργη, οι ΚΟ της Καισαριανής και ιδιαίτερα της Πάνω Καισαριανής, που είχε την τύχη να σε έχει μέλος της τον τελευταίο καιρό, σου απευθύνουμε το στερνό "αντίο" της ζωής. Από τα βάθη της καρδιάς μας, σου ευχόμαστε το χώμα που θα σκεπάσει να είναι ελαφρύ και δροσερό, όπως ελαφρύ και δροσερό ήτανε και το όνειρό σου. Ενα όνειρο, που πρώτα και κύρια ήτανε για καλύτερη ζωή του ανθρώπου και, κύρια, της εργατικής τάξης. 65 ολόκληρα χρόνια έδινες τις μάχες της όμορφης και μεγάλης ζωής του αγώνα. Πότε εν καιρώ ειρήνης και πότε εν καιρώ πολέμου. Πότε νηστικός και πότε διψασμένος, σε σκοτεινά υπόγεια και σε καυτούς ήλιους, σε κρύο και βροχές. Και όμως, σύντροφέ μας, άντεξες ως τα βαθιά σου γεράματα και θα ρωτάει κανείς το πώς το κατάφερες. Αντεξες όλες αυτές τις δυσκολίες, γιατί είχες την ικανότητα να βλέπεις αυτό το μεγαλείο της ζωής μέσα από τη μικρή ηλιαχτίδα που έμπαινε στο σκοτεινό κελί της φυλακής και έγραφες το όνειρό σου στον τοίχο με μια απλή μικρή καρφίτσα και γιατί είχες πιστέψει στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Σύντροφέ μας ακριβέ, γεια σου, θα μένεις φωτεινό παράδειγμα για αγώνα και ζωή στην Οργάνωσή μας".

Επίσης αποχαιρετισμό απηύθυναν και ο Ν. Πρωτοψάλτης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967 - '74, και ο δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτζώκας.

  • Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,ο Νεοκλής Συλυκιώτης,μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, καθώς και πολλά στελέχη και μέλη του Κόμματος. Ακόμα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες.
  • Στεφάνια στη μνήμη του Γ. Τρικαλινού κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, ο "Ριζοσπάστης", η Διεύθυνση και το προσωπικό της "Τυποεκδοτικής", ο "902", η "Σύγχρονη Εποχή", η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η ΑΕ Επαρχίας Αλμυρού του ΚΚΕ, η ΑΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, οι ΚΟ Καισαριανής, οι ΟΒ της ΚΝΕ Καισαριανής, το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, η Παν. Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων - Θυμάτων 1944 - 1967, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καισαριανής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, η ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο δήμαρχος και το ΔΣ του Δήμου Καισαριανής και πολλοί γνωστοί και φίλοι.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής αποφάσισε ομόφωνα, η κηδεία του σ. Γιώργη Τρικαλινού να γίνει με δαπάνες του δήμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ